Posted By Costin

Calin Rotarus: “Taxa pe ziarele online, cel mai interesant subiect al deceniului!”


moneychannel-logo

In cadrul emisiunii AdCouture difuzata ieri de postul de televiziune The Money Channel, Serban Ciusca l-a invitat, alaturi de ceilalti participanti anuntati cu o saptamana inainte (Dragos Stanca1, Calin Rotarus2, Doru Panaitescu3 si Cristian Pantazi4) si pe Liviu Mihaiu, realizator de emisiuni la Realitatea TV.

S-a discutat despre cat de profitabil ar putea fi continutul online contra cost si in ce masura sunt utilizatorii romani pregatiti sa plateasca pentru informatie pe internet.

Liviu Mihaiu: (Introducerea platii online pentru Academia Catavencu n.r.) A fost o actiune ratata pentru ca nu a fost dusa pana la capat.

Academia Catavencu a avut acum cativa ani initiativa de a introduce plata pe continutul online, initiativa despre care povesteam in articolul “Ai fi dispus sa platesti pentru informatia pe care o gasesti online?“.

Cazul a fost discutat pe larg in cadrul emisiunii, discutiile avandu-i ca protagonisti pe Liviu Mihaiu si Dragos Stanca.

Liviu Mihaiu:

liviu_mihaiu_thumb

A fost dezamagitor. Atunci eram in perioada Evului Mediu Intunecat. Ca sa platesti cu cardul pe net, romanii au refuzat. Noi ne-am bazat pe faptul ca Academia Catavencu era foarte ceruta pe vremea aceea atat in tara cat si in strainatate. Le-am oferit celor din strainatate de a cumpara un abonament pe o perioada de timp. A fost o actiune ratata pentru ca nu a fost dusa pana la capat.

Dragos Stanca:

thumb_dragos_stanca

Academia Catavencu avea un fel de site, insa nu era decat un site de marketing careprezenta pe scurt sumarul editiei si avea in continuare si partea de plata pentru cei care doreau sa primeasca un format pdf al revistei.

Am fost primii care am introdus acest experiment care se cheama ePaper, adica o versiune digitalizata care imita experienta ziarului, online si contracost. […] Nu cred in acest model pentru nici o alta publicatie din portofoliul nostru.

Acum, Catavencu.ro inseamna atat Catavencu cu materialele din revista plus content exclusiv online si video, si eCatavencu care este ePaperul. El continua sa functioneze, este singurul produs care este in continuare contra cost, insa plata nu se face doar prin card ci si prin SMS.

Functioneaza cu un succes mediu. Nu este o operatiune care sa aduca un venit consistent insa acopera cu prisosinta eforturile pe care le facem pentru sustinerea platoformei.

Cateva idei din emisiune:

Calin Rotarus: Noi stim sa oferim la vanzare cateva chestii. Bannere, sponsorizari de sectiuni, click-uri.

Liviu Mihaiu: Cand modalitatea de plata va fi foarte usor de indeplinit si facila, acest timp de incasari nu sunt o utopie.

Calin Rotarus confunda tema emisiunii si da exemplu autovit.ro care castiga mai multi bani de la utilizatorii ce platesc pentru a pune un anunt online decat din publicitate.

Doru Panaitescu: Oamenii vor da bani pe acele articol sau acel continut online din care vor putea face bani mai departe. […] Eu ca si consumator am o inertie foarte mica sa ma mut de la un site la altul. Atata timp cat va exista un site care nu va cere bani, eu ca si consumator o voi face. […] Eu personal cred intr-un model hibrid. […] Dar incasarile nu vor depasi 2-3 procente.

Note de subsol:
1. Dragos Stanca – Managing Director, F5 Realitatea-Catavencu. Twitter.
2. Calin Rotarus – managing director ARBOinteractive. LinkedIn.
3. Doru Panaitescu – Digital Advertising Trainer, Marketeer.net. Blog | LinkedIn
4. Cristian Pantazi – redactor-sef Hotnews.ro

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments