Posted By Costin

Petrisor Obae: Sursa trebuie sa aiba credibilitate pentru a fi citata!


RoNewMedia 3.0 a inceput in tromba cu subiectul “Diferenta dintre un blogger si un jurnalist. Blogul: instrument de manipulare, business personal sau, pur si simplu, refulare?“, subiect moderat de Petrisor Obae1 sub denumirea Bloggeri vs. Jurnalisti.

Sarind peste titlul ales special pentru a provoca bloggerii si peste incorecta folosire a verbului a refula, dezbaterea a plecat de la urmatoarea afirmatie a lui Petrisor Obae: Jurnalismul are standarde, asociatii, coduri deontologice si facultati de profil.

Afirmatia nu a avut alta sarcina decat de a da si mai multa irelevanta dezbaterii, al carui subiect este de altfel naiv si cu o istorie alimentata de dispretul reciproc dintre un blogger, Vali Petcu2, si diferite persoane din media traditionala.

Dezbaterea de ieri ne-a oferit:
1. Diverse puncte de vedere pe baza diferentei intre jurnalisti si bloggeri
2. O intrebare neispirata a lui Petrisor Obae
3. Un raspuns pertinent al lui Jeremy Wright fara replica din partea lui Petrisor Obae
4. Declaratia lui Petrisor Obae din titlul acestui articol, ca justificare a faptului ca jurnalistii nu citeaza blogurile ca sursa.

Eu cred in continuare ca astfel de dezbateri sunt inutile.

Cum comentati conflictul jurnalisti vs. bloggeri?

Ionut Oprea3: Nu le vad ca doua categorii prea diferite, diferentele pe care le-ai enumerat sunt doar diferente tehnice. Au fost conflicte punctuale intre anumiti bloggeri si anumiti jurnalisti.

Costi Rogozanu4: Sunt doua categorii care cauta acelasi lucru, glorie, unii pe bani, altii, deocamdata, pe mai putini bani. Daca pluteste un razboi, este un razboi intre capitaluri simbolice.

Vali Petcu: Va inchideti in aceste standarde si in codul jurnalistului, sau ma rog in codul deontologic al jurnalistului, cand de fapt sunteti la fel de lepre ca si noi, numai ca voi aveti o legitimatie. Tu trebuia sa-ti vezi articolul a doua zi dimineata te cam jena faptul ca eu o dadeam cu 5 ore mai devreme.

Bobby Voicu5: Cronologic vorbind, daca tin minte cam acum 2 ani, conflictele au aparut in momentul cand jurnalistii au inceput sa-si faca bloguri si au inceput sa zica: Voi sunteti degeaba, uitati noi am venit de o luna, uitati ce trafic avem, ce audienta avem.

Jeremy Wright6: Explicatia este foarte simpla. Jurnalistii cred ca sunt mai buni. Nu vreau sa spun ca trusturile media sunt lipsite de valoare, insa sa spui ca diferenta este data de faptul ca jurnalistul a facut o scoala de jurnalism sau pentru ca au standarde inalte este un lucru fals.

Victor Ciutacu7: Imi pare rau, insa asa ma cheama pe mine. Am indraznit sa-mi fac o cariera cu numele asta, si, la un moment dat cand mi-am facut blog, mi-am facut blog pe domeniu care-mi poarta numele. Asta-i viata!

Vali Petcu vs. Petrisor Obae

Petrisor Obae: Daca o informatie care apare intr-un anumit context, pe un anumit blog, poate fi ea numita stire? Poate fi numita stire o informatie care apare intr-un comentariu cu foarte multe aprecieri obiective, este aceea o stire?

Vali Petcu: Petrisor, tu o validezi publicand-o in ziar. Deci eu sunt un dobitoc care scrie pe blog o prostie. O vad in Business Standard. Eu sunt destul de dobitoc incat sa ia de la mine, dar nu sunt destul de dobitoc ca sa ma si mentioneze ca sursa.

Jeremy Wright catre Petrisor Obae

Ceea ce conteaza e ca ceea ce scrii sa fie corect si de valoare. Marea majoritate a greselilor despre care spui ca au avut efecte negative s-au intamplat in media traditionala si nu pe bloguri. Crizele majore care au aparut din cauza presei s-au intamplat datorita acelorasi standarde pe care le propovaduiesti.

Tu spui Avem standarde, insa imediat dupa aceea spui Ok, cateodata furam, cateodata mintim. Standardele despre care vorbesti sunt nule daca nu le folositi intotdeauna. Bloggerii se confrunta cu aceleasi probleme insa din alta perspectiva.

jeremy_whright_long

Concluzie?

Dezbaterea jurnalisti vs. bloggeri este inutila

Poate, o data pentru totdeauna, atat jurnalistii cat si bloggerii vor intelege inutilitatea acestor dezbateri.

1. Atat bloggerii cat si jurnalistii online impart acelasi public

In online, 2 publisheri pe aceeasi nisa (stiri, sport, cancan, IT, new-media) impart aceeasi audienta, iar diferenta de trafic uriasa este data in primul rand de marketing/promovare si abia apoi de calitatea contentului. Exceptiile sunt putine si nu fac decat sa intareasca ceea ce am spus mai sus.

Prin publisher jurnalistii ar trebui sa inteleaga atat o publicatie/televiziune online, cat si un blog. In cazul in care sunt jurnalisti nemultumiti de acest lucru, va aduc aminte ca www.tolo.ro este la randul sau un blog.

Cei care vin din presa scrisa ar trebui sa inteleaga ca pentru a infiinta un blog nu ai nevoie de costurile necesare infiintarii unei tipografii. Daca in print jurnalistii nu au alta amenintare decat pe ei insisi, in online lucrurile se schimba, informatia lor ajungand deja la public in urma cu 10 ore, pe un site din Mexic. Sau pe un blog al vecinului de la 3.

De asemenea, bloggerul nu are nici o presiune mai puternica asupra lui decat pariul cu el insusi. De cealalta parte jurnalistul lucreaza intr-un sistem controlat de un buget iar lucrurile trebuie sa se miste rapid.

2. Specularea greselilor ca solutie de promovare

In ultima perioada, anumiti bloggeri, si aici ma refer la acei bloggeri a caror notorietate trece de sfera si asa de restransa a blogosferei, se raporteaza la publisheri mari. Aceasta miscare o vad cum nu se poate mai fireasca, logica si corecta. Se imparte acelasi public

Bloggerii acestia vor specula intotdeauna neatentia sau slaba pregatire a jurnalistilor publicatiilor online. Aici i-as putea aminti cu usurinta pe cei care scriu pe IT si new-media, care, de multe ori nu au o pregatire in acest sens si scriu tot felul de lucruri incorecte.

Motivul pentru care o vor face este unul singur. Google. Un utilizator pe care un trust nu a reusit sa-l fidelizeze poate deveni un utilizator al unui blog prin simpla pozitie favorabila in Google. Iar daca articolele pe care le scrie sunt documentate, bogate in informatie si ajung de mai multe ori in pozitii suficient de bune in Google, vizitatorul este fidelizat.

Daca exista vreun jurnalist care nu intelege de ce, ii recomand primul punct.

3. Jurnalistii au gresit, generalizand.

La originea acestui “razboi”, principalii vinovati au fost jurnalistii. Ma explic. Acestia, auzind acum cativa ani ca exista libertate online, blog si bloggeri, au avut nevoie de un etalon (asa au aflat ca in trafic.ro sunt contorizate si blogurile) si de cel mai bun, pentru ca in media traditionala, fie ca e vorba de presa scrisa, un post de radio sau de televiziune, publisherul are un singur obiectiv: #1!

Punandu-si intrebarea Cine este cel mai popular, traficat blog? au ajuns la www.zoso.ro. Si aici jurnalistii au gresit. Generalizand.

E ca si cum daca am inversa rolurile si am presupune ca bloggerii s-au plictisit de online si vor sa atace printul fac repede un calcul si descopera ca Libertatea e cel mai cel cotidian cu un tiraj brut declarat de 303.064 exemplare tiparite (nov 2008 – mai 2009). Ma gandesc ce ar spune colegii de la Ziarul Financiar, Gandul, Cotidianul, Adevarul sau orice alta publicatie pe care jurnalistii o considera premium.

4. Lipsa de fond a dezbaterii si frustrarile generate

Intreaga dezbatere are la baza conflictul dintre Vali Petcu si anumite persoane din presa. Acesta este alimentat de ambele tabere, facand deliciul spectatorilor, un public destul de usor influentabil si de o parte si de cealalta.

Problema este aceeasi generalizare despre care vorbeam mai devreme, generalizare care face ca sustinatorii partilor implicate sa ia atitudine de fiecare data cand celalalt greseste sau este atacat. Generand frustrari.

Un blogger va fi intotdeauna frustrat cand o persoana publica intra in acest joc deoarece simte cum lupta devine inegala, mare parte a lor raportandu-se la blogosfera din cauza faptului ca detin bloguri generaliste. Notorietatea din off-line si puterea promovarii pe care o confera rostirea de 3-4 ori a unei adrese web intr-o emisiune TV cu 2-3-4 puncte de rating sunt de cele mai multe ori argumentele bloggerilor impotriva jurnalistilor ce isi fac blog.

Nepublicarea sursei cand aceasta este un blog genereaza frustrare dubla. Un jurnalist va fi intotdeauna frustrat cand i se va cere socoteala pentru faptul ca nu a publicat sursa unei stiri pe care a scris-o, fie ca este vorba de un text, fie ca este vorba de un material multimedia, dand argumentul standard, “De pe net“. Bloggerul devine frustrat deoarece isi da seama ca nu are cum sa lupte cu un trust de presa.

Ce utilitate credeti ca a avut aceasta dezbatere in cadrul RoNewMedia, eveniment consacrat ca cel mai important din industria de online? Cu ce bagaj informational credeti ca au plecat majoritatea participantilor, luand in considerare si faptul ca dupa pauza de pranz jumatate din acestia au plecat?

Se pare ca Dragos Stanca8 isi doreste sa mai organizeze o dezbatere pe tema asta.

thumb_dragos_stanca

@Victor Ciutacu: Ok, data viitoare facem sa fie bine, inca tema nu este epuizata. Multumesc inca o data. Oricum cred ca era bine sa fii aici. Ciudat, nu ai fost atacat in lipsa:)

Dragos Stanca, intr-un comentariu pe blogul lui Victor Ciutacu

Bonus:

jeremy_whright_cautare_google

Pentru a exemplifica totusi de ce am amintit mai sus ca jurnalistii care scriu pe IT si new-media au mari carente (una dintre cele mai evidente fiind chiar simpla utilizare a motorului de cautare Google), va invit sa deschideti imaginea alaturata.

Numele lui Jeremy Wright a fost pocit pe toate site-urile trustului Realitatea-Catavencu care anuntau evenimentul RoNewMedia 3.0.

Cautare dupa Jeremy Whright

Note de subsol:
1. Petrisor Obae – jurnalist, proprietarul blogului site-ului Pagina de Media
2. Vali Petcu – blogger. blog | LinkedIn | Twitter
3. Ionut Oprea – General Manager at STANDOUT. LinkedIn | Blog | Twitter
4. Costi Rogozanu – Redactor Sef adjunct Cotidianul. Blog.
5. Bobby Voicu – Blogging Consultant, FTW Media. LinkedIn | Blog | Twitter
6. Jeremy Wright – CEO, b5media, Inc. LinkedIn | Blog
7. Victor Ciutacu – Redactor Sef, Jurnalul National. Blog.
8. Dragos Stanca – Managing Director, F5 Realitatea-Catavencu. Blog | Twitter | LinkedIn.

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments