Posted By Costin

4 sfaturi pentru a va proteja datele personale de furturile informatice


Mare atentie pe ce site-uri va lasati datele cartilor de credit sau debit! Apropo de discutia generata de articolul Credibilitatea euplatesc.ro, procesorul de plati al revistei online “100% Adevarat”, poate nu ar fi rau ca inainte de orice tranzactie online sa verificati daca:

a) magazinul online este cunoscut pe internet

Cautati ce spun si alte persoane despre magazinul respectiv folosind un motor de cautare (Google de exemplu), insa cautati referinte si in presa online. Nu in ultimul rand, intrebati-va prietenii daca au cumparat de la acel magazin online si ce experiente au avut.

In cazul in care magazinul online nu se afla in Romania, verificati daca puteti plati prin paypal.com, acesta fiind recunoscut ca cel mai sigur procesor de plati de pe internet.

b) procesorul de plati este unul cu traditie in online

Eu nu as cumpara de pe un site ce foloseste ca procesor de plati euplatesc.ro, deoarece nu am vazut nici o referinta in presa si nimeni din cercurile in care ma invart nu mi l-a recomandat vreodata.

In plus, dupa o mica sesiune de informare am aflat lucruri care nu-mi confera deloc siguranta necesara pentru a-l folosi, ci dimpotriva.

Datele problemei se schimba in cazul in care procesorul de plati este GECAD ePayment sau Romcard.

phishing_post

De asemenea, este de recomandat sa:

c) Efectuati plati online doar de pe calculatorul personal

Folositi intotdeauna calculatorul personal atunci cand efectuati o plata online, pentru a minimiza riscurile. In acelasi timp asigurati-va ca aveti un antivirus bun.

NU efectuati niciodata plati online de la sali de internet sau de pe calculatoarele altor persoane.

d) Stergeti e-mail-urile “din partea bancilor”

raiffeisen_phishing

Nicio banca nu a trimis si nici nu va trimite mesaje pe e-mail in care vi se va cere sa va logati pentru a va schimba date personale.

Stergeti toate mesajele respective fara sa va fie teama ca datele personale ale conturilor voastre bancare vor avea de suferit, ca acestea din urma vor fi suspendate temporar sau ca veti pierde premiile oferite, asa cum se stipuleaza in majoritatea acestor mesaje.

Singurul premiu pe care il puteti primi este golirea contului curent. Informati-va despre phishing si NU deschideti atasamentele ce insotesc aceste mesaje. Niciodata.

* Participa in comentariile acestui articol cu sfaturi si experiente personale!

phishing_top_romania

In Romania, 86% dintre atacurile informatice sunt indreptate asupra clientilor Raiffeisen, urmati de cei ai Bancpost, Banca Transilvania si BRD.

Datele de mai jos sunt preluate din stirea de pe ProTV.

1. Raiffeisen – 86%
2. Bancpost – 7%
3. Banca Transilvania – 4%
4. BRD – 2%

stirile_protv_logo

Lui Codrut Pavelescu i-au disparut 15.000 de lei din cont in numai trei zile. Tranzactiile erau pentru o excursie pe care nu a apucat sa o mai faca.

Si, desi a comunicat bancii ca este bombardat cu mesaje de tip phishing, spune ca nu a primit un raspuns. Banca nu a putut decat sa schimbe parola contului din care se faceau aceste tranzactii.

Stirile ProTV – Furturile informatice, tot mai greu de stapanit!


Costin are 40 de ani și creează conținut din 2004. A gândit digital la Thinkdigital pentru 3 ani, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit) și Bakers Digital Communication (Managing Director), însă a dezvoltat și 2 jocuri MMORPG web based, cu unul dintre ele câştigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments