Posted By Raluca Popa

Despre online in blogosfera, saptamana 3 – 9 august


In fiecare luni, Raluca Popa face pentru refresh.ro sinteza celor mai populare, utile sau inedite articole despre subiecte de online din blogosfera romaneasca.

Saptamana care s-a scurs a fost incarcata de statistici referitoare la online, asa ca astazi discutam despre cifre si procentaje, dar nu numai!

Cifre

Cati romani sunt pe web? Cristian Manafu1 intoarce pe toate partile statisticile referitoare la utilizarea internetului de catre romani: Deci cati romani sunt pe internet? pornind de la articolul lui Alex Radescu2: 64% dintre romani nu au utilizat niciodata internetul si punandu-l in opozitie cu cel al lui Ionut Oprea3: Cifrele SNA despre utilizatorii de internet. Se pare ca jumatate din romani ori folosesc internetul, ori nu il folosesc. Depinde cum privesti problema.

Oricum, Ionut Oprea continua analiza procentelor in articolul De ce nu avem mai mult acces la internet? unde aflam ca majoritatea compatriotilor nostri care nu navigheaza pe web sunt dezavantajati fie de costurile echipamentelor fie de lipsa cunostintelor in domeniu (efectiv nu stiu cum sa foloseasca internetul).

Opinie

Apropo de subiectul de mai sus, daca esti roman si utilizezi internetul, ar trebui sa citesti articolul lui Alexandru Negrea4 despre dependenta de online. Exista asa ceva sau suntem niste false victime ale prosperitatii si dezvoltarii tehnologice?

Social media

Daca tot vorbim de statistici, Titus Capilnean5 publica Statistici Facebook la zi, de unde aflam ca doar 1,18% din populatia tarii (cu precadere segmentul de varsta dintre 25 si 30 de ani) se regaseste pe cea mai populara retea sociala a momentului. Ceea ce situeaza Romania pe penultimul loc in sud-estul Europei ca grad de penetrare pe Facebook, pe ultima pozitie fiind Ucraina. Si la socializarea media suntem codasi?

Strategie

Citeste Povestea Ford in social media, articol care ilustreaza efectul campaniilor de mediatizare sociala pe internet si utilitatea acestor campanii in procesul de brand awareness sau, in cazul Ford, de brand rebuilding dupa lovitura incasata anul trecut in contextul crizei economice mondiale.

Interviu

Pe pr365.ro a fost publicat saptamana aceasta un twinterviu (interviu pe Twitter) cu Vali Petcu6, unul din cei mai cunoscuti bloggeri din mediul online autohton, despre PR si evolutia fenomenului web 2.0 in Romania.

Tutorial

Chiar daca doar 0.6% din traficul revendicat de blogger.com vine din Romania (conform alexa.com), iata un tutorial despre imbunatatirea layoutului la comentarii pentru platforma blogspot – un aspect care a atras intotdeauna nemultumirea vizitatorilor prin caracterul neprietenos si incomod de utilizat.

Inedit

Cristian Voiculescu7 si Ovidiu Daramus8 experimenteaza noi trenduri pe blogurile personale, publicand concomitent doua articole cu acelasi titlu (Sa dam Cezarului ce e al lui Google) si pe aceeasi tema: cat de etic este sa monetizezi blogurile religioase? – doua opinii simultan exprimate despre aceasta nisa a blogosferei romanesti si potentialul sau financiar.

Sper ca articolele mentionate mai sus te-au ajutat sa iti faci o idee despre temele de online abordate in blogosfera romaneasca. Iti doresc o saptamana frumoasa!

Note de subsol:
1. Cristian Manafu – Partner, Evensys. Blog | LinkedIn | Twitter
2. Alex Radescu – jurnalist, Jurnalul National. Blog
3. Ionut Oprea – General Manager at STANDOUT. LinkedIn | Blog | Twitter
4. Alexandru Negrea – blogger. LinkedIn | Blog | Twitter
5.Titus Calipnean – Web Editor and Online Marketeer at STANDOUT. LinkedIn | Blog | Twitter
6. Vali Petcu – blogger. blog | LinkedIn | Twitter
7. Cristian Voiculescu – redactor la revista Fitzuica. Twitter | Blog
8. Ovidiu Daramus – blogger. Blog | Twitter

Raluca Popa | Editor @ refresh.ro Twitter | Blog personal

View Comments