Posted By Costin

CTP: “Cititul ziarului de hartie la cafea va fi la fel de raspandit ca filatelia”


Cristian Tudor Popescu

Presa tiparita va avea un declin inexorabil, a declarat Cristian Tudor Popescu pe hotnews.ro, in cadrul unui maraton de intrebari din partea cititorilor, intrebari ce au la baza problemele cu care se confrunta printul de cateva luni de zile si impactul pe care l-a avut internetul in moartea printului.

Va semnalez cateva dintre raspunsurile lui Cristian Tudor Popescu:

– Problemele ziarelor de azi se datoreaza calitatii scazute a ziaristilor care nu opun practic nici un fel de rezistenta presiunii patronale. De asemenea, dezintegrarii jurnalismului ca breasla, ceea ce nu inseamna ca blogurile sunt surse mai credibile de informatie. Un blog poate da o informatie foarte proaspata, dar ea trebuie intotdeauna verificata atent de site-urile si ziarele profesioniste, pentru ca gradul de aproximatie e foarte mare in cazul blogurilor.

– Internetul insusi s-a dovedit un soi de lentila maritoare pentru mizeria din presa. Am gresit considerand la un moment dat ca un utilizator de calculator, simbol concret al ratiunii umane, nu poate fi troglodit, xeonofob, cretin, agresiv. M-am inselat profund. Conditia anonimatului de pe Internet precum si “democratizarea” textului a dezlantuit in cretinetzi umori inspaimantatoare.

– Litera tiparita e tot mai mult uzata moral ca mecansim de transmisie a informatiei. Litera electronica nu inseamna doar un suport material, tehnic modificat ci si modificarea esentiala a mesajului, a comportamentului textual, a emitatorului si receptorului de text. Jurnalismul si literatura nu dispar pe net, dar sunt altceva.

– Presa tiparita nu va disparea, va trece doar intr-un plan secund sau chiar tert.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments