Posted By Costin

Twitter, tinta unui atac de tip phishing


La finalul saptamanii trecute, Twitter a fost tinta unui atac de tip phishing asemanator celui din ianuarie 2010 din Romania care a avut drept tinta trilulillu.ro. Aparent, Twitter ar fi trimis utilizatorilor retelei sociale atentionari asupra unui numar de mesaje (DM-uri) necitite, pe care acestia le-ar fi putut citi apasand link-ul din cadrul e-mail-ului. In realitate insa, acestia erau redirectati catre pagini care gazduiesc malware.

Din pacate nu am un mediu de test pentru a cunoaste efectele pe care le-ar fi putut avea asupra datelor personale si/sau sistemului de operare, atacul fiind semnalat si pe McAfee Research Blog, insa fara niciun alt fel de informatie.

* multumesc Laurentiu pentru forward.

Ce este phishing-ul?

Phishing este o forma de activitate criminala care consta in obtinerea de date confindentiale (ex: date de autentificare la diferite servicii online precum mail, procesoare de plati precum PayPal.com, datele cartilor de debit sau credit pe care le folositi online etc.) prin clonarea site-urilor institutiilor respective.

Prin intermediul mesajelor electronice (email), criminalii trimit e-mail-uri prin care anunta diferite actiuni pe care institutia respectiva le-ar desfasura (concursuri, inchiderea contului clientului, actiuni de phishing care ar fi avut loc!!) si cer autentificarea pe site-ul oficial.

Ce inseamna malware?

Malware, citit aproximativ ‘mal-ue-ă, este un cuvant creat artificial din cuvintele “malitios” (rauvoitor) si software care se refera la un tip de software proiectat intentionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea in el, sau si deteriorarea/infiltrarea in retele intregi de computere, fara consimtamantul proprietarului respectiv.

Termenul “malware” se utilizeaza generalizat de catre profesionistii computerelor pentru a desemna orice formă ostila, intruziva sau suparatoare de software / cod de program. Termenul de virus din domeniul computerelor este uneori utilizat pentru a desemna toate formele de malware, inclusiv viruşii informatici. (wiki)


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments