Posted By Costin

Doua despre drepturile de autor


1. Pe canalul oficial de pe Youtube al formatiei Green Day, romanii pot vedea doar 7 clipuri din cele 34. Restul afiseaza “This video contains content from WMG, who has blocked it in your country on copyright grounds“. Ma simt ca acum 10 ani cand incercam sa cumpar diverse servicii online, iar multe dintre site-urile din America afisau simplu, negru pe alb, cu font mic, “country not allowed”.

Diferenta, pentru ca exista totusi o diferenta, e ca, pe acele vremuri, multe dintre magazinele online din strainatate considerau Romania una dintre tarile cu cel mai mare grad de infractionalitate online. Nu ca s-ar fi schimbat prea multe, insa acum suntem 8 milioane de romani pe internet, de unde rezulta ca, probabil, a scazut procentul infractiunilor raportat la numarul celor care mai si consuma cinstit. 🙂

2. Politia Romana continua arestarile in randul celor care folosesc programe de file-sharing precum DC++ sau torente. Conform stirileprotv.ro, peste 100,000 de romani folosesc in fiecare seara astfel de programe.

40 dintre acestia s-au ales saptamana aceasta cu dosare penale, acuzati fiind ca au downloadat o melodie sau un film in loc sa-si cumpere cd-ul sau dvd-ul de la magazin, iar Politia Romana lasa de inteles ca tinta nu mai sunt neaparat cei care distribuiau materiale sub incidenta drepturilor de autor, ci si simpli utilizatori de DC++ si/sau torente.

Toate acestea se intampla in timp ce, in strainatate, cei care folosesc astfel de programe sunt deconectati de la intenet de catre furnizori.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments