Posted By Costin

Pentru companiile care isi doresc campanii in blogosfera (video)


How far can you send emotions?

La Social Media Summit in Cluj, eveniment organizat de catre Revista Biz, am vorbit despre cateva lucruri de bun simt pe care companiile / brandurile sau agentiile de orice fel ar trebui sa le faca inainte de orice campanie in blogosfera.

Si am sa va semnalez doar 2 idei principale din cadrul prezentarii:

Cand vorbim despre blogosfera din Romania, vorbim despre un mediu matur!


Blogosfera din romania acum 5 ani de zile:-)

Asa eram acum 5 ani de zile. Niste pusti destepti, majoritatea din online, care nu ratam si, mai mult decat atat, cautam ocazii pentru a corupe si pe altii sa-si faca blog, pentru ca ni se parea cool, incepusem astfel sa cunoastem o gramada de oameni interesanti si ne placea, pur si simplu, sa impartasim sau sa ne imbogatim cunostintele.

In ziua de astazi insa, intalnim voci distincte, clare si formate pe aprope fiecare domeniu principal in parte. Intr-adevar, sunt multe nise descoperite, insa nu am niciun dubiu ca se vor ocupa cu oameni competenti in urmatorii 2-3 ani de zile, iar la iesirea din criza financiara blogosfera va fi super ofertanta pentru majoritatea companiilor interesate in acest mediu.

In plus, sunt studii care arata urmatoarele 3 lucruri: 60k bloguri, peste 3.1 milioane de romani care citesc bloguri (14-64, urban, cum place la branduri :-)) si o piata de aproape jumatate de milion de euro in 2009 (posibil ~800k – 1M euro in 2010).

Resurse:
60k bloguri in Zelist (zelist.ro)
Peste 3 milioane de romani citesc bloguri! (nov 2010 – refresh.ro)
Informatii referitoare la venituri si investitii din si in blogging (BR 2009 – Ziua 5)

Informatiile de pe bloguri sunt preluate de catre presa traditionala, de cele mai multe ori fara a cita sursa. Iar frecventa cu care bloggerii apar in presa si TV a crescut destul de mult in 2010, ajungand sa nu existe luna fara cel putin 4-5 aparitii in prime time, fie ca e vorba de stiri, fie ca vorbim de emisiuni.

Conlcuzia: Blogosfera a devenit un must.

Cunoaste-ti bloggerii inainte de orice altceva!

Nu neaparat personal, insa este de mult bun simt sa stiti cine sunt oamenii din spatele domeniilor pe care si le promoveaza: despre ce scriu, ce content produc, ce pot livra, care le sunt limitele, la ce campanii au mai participat (de la display pana la proiecte speciale, in principal proiectele speciale!), ce audienta au, ce influenta au si pe ce sectoare.

Si nu e o aroganta din partea bloggerilor, vorbim despre un mediu in care vrei sa faci o campanie si vei plati pentru asta. Vorbim despre banii si timpul vostru si al companiilor / brandurilor pe care le reprezentati.

Pana la urma, acelasi lucru il faceti cu toate mediile, fie ca e vorba de TV, print si presa online. Nu am vazut reclame la prezervative pe zf.ro, la fel de bine cum nu am vazut spoturi comune intre OTV si ProTV. Iar exemple de acest gen sunt sigur ca aveti si voi destule. De ce ar fi altfel si in blogosfera?

Cu siguranta aceasta este cauza tuturor refuzurilor pe care brandurile le-au avut din partea bloggerilor, lucruri care au adancit intr-un mod cat se poate de fals si incorect ideea ca bloggerii sunt niste aroganti intangibili la care ajungi cu greu si doar pe pile. No shit, Sherlock! Telefonul si adresa mea de email, cel putin, sunt de gasit in orice articol de pe acest blog.

Ideea e ca daca nu-mi cunosti blogul, habar nu ai despre ce scriu, nu ai nici cea mai mica idee despre ce pot livra, insa ma faci arogant si intangibil pentru ca am refuzat sa public 100 de oferte din turism anul asta, nu am putut participa la nu stiu ce lansari pentru ca, atentie aroganta!, intre 10 si 20 sunt de gasit la job, inseamna ca tu, ca si companie, ai o problema. Nu eu.

Iar rezolvarea este foarte simpla. Fa-ti temele (cum mi le fac si eu despre tine inainte de a intra in orice campanie), cunoaste-ti bloggerii pe care vrei sa-i implici in campaniile tale, si-ti vei schimba parerea. Dau in scris asta! 🙂

Intrebari? 🙂

Cateva raspunsuri mai detaliate, mai bine spus in completarea la ce am scris mai sus, veti putea obtine urmarind prezentarea de la Social Media Summit.Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments