Posted By Costin

sp2.ro intra in DeadPool


Cel putin temporar.

Scuze pentru raspunsul atat de tarziu la intrebarea pe care o tot vad pe Twitter in ultimele saptamani: “Mai functioneaza sp2.ro?”. Am crezul ca pot sa-mi fac timp pentru a ma ocupa de problema, insa fara niciun real succes.

Long story short: Acum ceva vreme, niste baieti frate-cu-spamul au folosit sp2.ro pentru a scurta link-uri catre site-uri ce vindeau produse precum v14gr4 si c14l15. Nu s-ar fi intamplat nimic daca nu ar fi facut spam cu aceste link-uri. Si cred ca erau sute de mii de e-mailuri trimise pe zi, judecand dupa traficul pe care il avea sp2.ro.

Astfel, a fost alertat serviciu de hosting si a trebuit sa-l inchid. La o scurta observatie din partea lui Orlando Nicoara am activat totusi baza de date, ceea ce inseamna ca link-urile create prin sp2.ro nu au disparut, sunt active, insa nu se mai pot scurta altele noi. Cele vechi nu aveau intr-adevar nicio vina :-).

O solutie rapida ar fi o colaborare cu o companie producatoare de antivirusi, gen Kaspersky Lab Romania, companie care ar detine uneltele necesare pentru a verifica daca site-urile ale caror link-uri sunt scurtate de catre utilizatori sunt ok sau nu, urmand ca abia in pasul urmator sa fie scurtate prin sp2.ro.

Ideea e ca nu imi dau seama cat de util ar mai fi sp2.ro in conditiile in care intre timp a aparut goo.gl, un super serviciu de scurtare a link-urilor lungi lansat pe tacute de cei de al Google. Iar serviciul asta face o super treaba, fiind usor de urmarit si impreuna cu alte servicii precum Feedburner -> Twitter si Google Analytics.

Si cum cea mai mare parte din audienta refresh.ro foloseste cel putin un cont Google…

Pareri?

Note de subsol:
1. Orlando Nicoara – General Manager, Apropo Media. Blog | LinkedIn | Twitter

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments