Posted By Costin

2% dintre utilizatorii de internet din Romania intra de pe telefonul mobil


Internetul mobil de la Orange Romania, preferat de 67% dintre romani

Daca e sa ne gandim la utilizarea internetului mobil in Romania, se pare ca Orange Romania este compania preferata de 67% dintre cei care acceseaza internetul de pe terminale mobile, secondata de Vodafone Romania, cu 31%, si Cosmote, timid, cu 2 procente.

Cat despre tipul retelelor folosite, 61% sunt 3G, Wi-Fi-ul reprezentand doar 39%, iar 2% dintre utilizatori de internet folosesc intr-o zi ambele tipuri de retele.

Avem si un profilul demografic!
Si cum cel mai probabil multi ne-am pus intrebarea “Cine sunt utilizatorii de internet mobil din Romania?“, nu-mi ramane decat sa va semnalez ca acestea sunt rezultatele partiale ale unui studiu realizat pe baza informatiilor agregate din trafic.ro in noiembrie 2010.

Studiul a fost publicat luna trecuta si ne ofera, pe langa multe alte informatii disponibile si in imaginea de mai jos, si un profil demografic al utilizatorului de internet mobil: barbat, cu varste cuprinse intre 17 si 28 de ani, posesor de iPhone, studii superioare si venituri intre 1.000 – 4.000 de lei.

Probabil de aici si batalia dintre operatorii de telefonie mobila cand vine vorba de lansarea ofertelor ce includ produse Apple precum iPhone si iPad.

* sursa blog trafic.ro.

În interpretarea studiului trebuie ținut cont de două aspecte extrem de importante, pe care de altfel le-am și discutat cu Ionuț Tudor la evenimentul din noiembrie:
– eșantionul a măsurat exclusiv date de la utilizatorii de smartphone cu browser capabil să execute codul trafic.ro Prin urmare oricine avea feature phone sau smartphone cu browser nativ de generație mai veche nu intră în acest eșantion. Iar aici matematica este relativ simplu de făcut, mai puțin de o treime din utilizatorii de internet mobil au smartphone, iar un procent destul de important din aceștia are smartphone de generație mai veche (să nu uităm că se estimau 500000 de smartphone vândute acum doi ani)
– trafic.ro măsoară traficul pe site-uri web neoptimizate pentru telefonul mobil. Prin urmare este firesc să măsoare trafic cu predilecție făcut de pe telefoane cu ecran mare și touch screen, care permit o navigare acceptabilă pe site-uri web neoptimizate (75% din telefoanele care apar în studiu sunt cu touchscreen și browser nativ de iPhone sau Android)

Dan Virtopeanu, Voxline (citeste mai multe aici)

Later edit:


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments