Posted By Ioana

CE “trage” Romania de urechi deoarece consumatorul nu poate porta numarul de telefon intr-o singura zi


Romania se afla pe lista, alaturi de alte 19 state europene, impotriva carora CE a declansat procedura de infigment din cauza ca au intarziat in implementarea reglementarilor in domeniul telecomunicatiilor. Termenul stabilit de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri al UE pentru punerea in aplicare a noilor norme a fost 25 mai 2011, care insa nu au fost realizate de Romania, anunta Comisia Europeana.

Dupa ce vor fi adoptate aceste norme, consumatorii vor putea schimba operatorul de telecomunicatii intr-o singura zi, fara a-si schimba numarul de telefon. De asemenea vor avea dreptul la mai multa claritate in ceea ce priveste serviciile oferite clientilor si o mai buna protectie a datelor cu caracter personal inregistrate online.

Comisia Europeana anunta ca punerea in aplicare in mod rapid si consecvent a acestor norme este o prioritate a Agendei Digitale pentru Europa. Totusi, desi procedurile legislative sunt in curs in toate statele membre ale UE, iar majoritatea statelor membre a informat Comisia in privinta unor masuri de punere in aplicare, doar sapte state membre (Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia si Marea Britanie) au notificat Comisiei faptul ca au pus in aplicare in intregime noile norme

Celelalte douazeci de state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania) trebuie sa raspunda “scrisorilor de notificare oficiala” in termen de doua luni.

Daca nu vor raspunde corespunzator CE poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a anuntat ca nu a fost instiintat oficial de catre Comisia Europeana referitor la declansarea procedurii de infringement pentru neimplementarea cadrului de reglementare in comunicatii, se precizeaza intr-un comunicat al MCSI

Actul normativ de transpunere se afla pe agenda Parlamentului Romaniei din martie 2011, sub forma unei initiative a majoritatii membrilor Comisiei pentru Tehnologia Informatiei, din cadrul Camerei Deputatilor. Initiativa legislativa transpune prevederile noului cadru de reglementare in comunicatiile electronice si a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Din motive de procedura, dezbaterile pe marginea acestui proiect de act normativ nu s-au desfasurat inca la nivelul Parlamentului, urmand ca primele discutii sa aiba loc incepand cu luna septembrie 2011“, se precizeaza in comunicatul MCSI.


View Comments