Posted By Costin

Google “2-step verification”, pentru paranoicii in ceea ce priveste securizarea contului de Google


* ca mine de altfel 🙂

Google acorda o atentie deosebita protejarii datelor personale si ii anunta pe utilizatorii din Romania ca pot folosi noul nivel de securitate pentru accesarea contului Gmail, asigurandu-se astfel ca in cazul in care parola le este furata sau ghicita, hackerul sa nu se poata conecta deoarece nu detine elementele de siguranta, care sunt furnizate prin intermediul unui cod primit pe telefon.

Cei care opteaza pentru aceasta optiune, dupa ce isi vor introduce userul si parola de acces, vor vedea o pagina in plus prin care li se va solicita un cod suplimentar. Google le va furniza codul fie printr-un mesaj SMS, fie prin apel vocal generat automat, fie prin aplicatia mobila Google Authenticator de pe Android, BlackBerry, iPhone, iPod touch sau iPad.

Pentru cazurile in care utilizatorul ar pierde telefonul, acesta are la dispozitie introducerea unui al doilea numar de telefon pe care poate primi codurile respective. In cazul utilizarii calculatorului personal, exista posibilitatea introducerii codului o data la 30 de zile pentru cei care nu doresc sa introduca acest cod de fiecare data, iar aceasta setare se face printr-o simpla bifa.

Aceasta setare de siguranta este in aceasta pagina (necesita autentificare) urmand link-ul “Using 2-step verification” din sectiunea Personal Settings. Link-ul este destul de util pentru utilizatorii de Google+, datorita faptului ca din cauza noului design al paginii de profil / setari Google, pentru a ajunge in pagina respectiva ar fi trebuit sa caute link-ul “Visit the previous version of the Google accounts screen »” din Account Overview.

Pentru telefoanele mobile si aplicatiile care nu pot cere un cod de verificare (cum ar fi Gmail pe telefon, Outlook, Picasa de pe Desktop, Gmail pe iPad) exista posibilitatea de a seta o parola speciala pe care utilizatorii trebuie sa o genereze pentru fiecare dintre acestea. In acest caz, parola se introduce o singura data pentru fiecare dispozitiv sau aplicatie, nefiind nevoie sa fie memorata.

Partea misto e ca dupa ce se introduce, device-ului respectiv i se poate taia acces la contul de Google printr-un simplu revoke. In romaneste, daca ai pierdut telefonul mobil, ori, in cazul bloggerilor care iau telefoane in teste :-), se poate creea cate o parola pentru fiecare device in parte. Nu ai timp sa-i efectuezi un hard reset? No problem. Ii tai accesul apasand un link. 😀

Atat obtinerea de parole pentru astfel de aplicatii, cat si taierea accesului acestora se face din aceasta pagina (Application-specific passwords).

Ce nu m-am prins pana acum este cum as putea seta BlackBerry-ul, altfel nu-mi inchipui de ce nu mai primesc email-uri, insa continui sa primesc coduri de verificare prin SMS din partea Google, si asta dupa ce mi-am setat laptopul, HTC Desire-ul si iPad-ul.

Sau poate cineva imi cunostea parola la email. 🙂

Mai multe detalii in clipul de mai jos. Pentru alte intrebari si observatii, folositi cu incredere posibilitatea de a comenta la acest articol. 🙂


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments