Posted By Ioana

Guvernul este acuzat: Blocarea unui site de Internet prin ISP este o masura de cenzura


Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP), Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR – CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si ActiveWatch avertizeaza ca noile masuri de blocare prin furnizorul de servicii Internet (ISP) a unor pagini web, propuse de catre Ministerul Finantelor prin noua Hotarare de Guvern referitoare la jocurile de noroc, in special in contextul in care Guvernul Romaniei propune deja prin alte acte normative masuri similare pentru site-uri cu pornografie adulta sau de vanzare de produse etnobotanice, incalca dreptul la libera exprimare.

Asociatiile semnatare atrag atentia ca asemenea masuri de blocare a unor site-uri web prin intermediul furnizorului de servicii Internet constituie o masura de cenzura a continutului media online, masura ce ridica probleme serioase in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si in special a dreptului la libera exprimare.

Pe langa faptul ca restrange acele drepturi sau libertaţi fundamentale o asemenea masura de blocare este inutila, atata vreme cat blocarea prin ISP este iluzorie, putand fi usor depasita prin mai multe metode tehnice facile pentru un utilizator final sau un proprietar de site.

Ne exprimam stupefactia ca toate aceste proiecte de legi nu au fost discutate cu experti tehnici din partea asociatiilor profesionale ale ISP-iştilor sau cu experti ai drepturilor omului, fiind tratate de catre autoritati ca o solutie normala intr-o societate democratica“, sustin asociatiile semnatare.

Articolul 733 propus incalca in mod flagrant dreptul la libera exprimare, iar prin aceasta masura guvernul ”privatizeaza” aplicarea legii si lasa la indemana unei persoane juridice private adoptarea unor masuri cu efecte directe asupra drepturilor omului.

Actualul proiect, ca si textul OUG 77/2009, sunt departe de a intruni cerintele Comisiei Europene, care deja a trimis Guvernului Romaniei o serie de comentarii ce nu au fost luate in seama. Pe langa procedura de incalcare a obligatiilor (infringement) care poate fi declansata de catre Comisie, Guvernul trebuie sa aiba in vedere bogata jurisprudenta a Curtii Europene de Justitie (vezi cazurile Zeturf, Gambelli, Plancanica, etc.) cu privire la limita interdictiilor pe care statele le pot adopta in actualul context legislativ european. In consecinta, sustinem renuntarea la articolul 733 si la celelalte dispozitii care incalca drepturile omului si recomandam consultarea publica, inclusiv cu reprezentanti a comunitatilor tehnice care ar fi afectati de aplicarea legii. Doar astfel se poate ajunge la adoptarea de solutii adecvate, legale si aplicabile pentru acest domeniu“, cer asociatiile semnatare.


View Comments