Posted By Costin

HTC ChaCha (prezentare)


Anuntat in februarie anul acesta, la Mobile World Congress 2011, impreuna cu HTC Salsa, HTC ChaCha a fost lansat oficial in Romania in urma cu 2 saptamani, in parteneriat cu Orange Romania, cu preturi incepand de la 49 de euro (tva inclus), oferta este valabila pana la 31 august 2011 impreuna cu un abonament nou Pantera 20 si o optiune My Smartphone incepand de la 5 euro, pe o perioada contractuala de 2 ani.

In clipul de mai jos am facut o comparatie intre Chacha si Wildfire (vezi review) din 2 motive. a) target-ul, feminin din toate punctele de vedere pentru ambele (Chacha-ul pe care l-am castigat la lansare disparand rapid in buzunarele unei domnisoare :-)) si pretul la liber al celor doua smartphone-uri (intre 1000 – 1200 lei).

Luand astfel in considerare faptul ca Wildfire nu e mai bun decat la marimea ecranului (4.2”) si obisnuinta de consum pe verticala a utilizatorilor de smartphone-uri, insa si preturile la liber destul de apropiate, diferentele dintre cele doua telefoane ma fac sa cred ca Chacha va elimina Wildfire-ul de pe piata:
– desi are doar 2.6”, rezolutia ecranului este de 480×320 (240×320 la Wildfire)
– tastatura querty, mult mai apropiata de targetul feminin
– procesorul mai puternic, 800Mhz fata de 528Mhz de la Wildfire
– sistemul de operare, 2.3 la Chacha fata de 2.1 la Wildfire

Insa punctele forte ale Chacha-ului sunt 2 la numar, si nu vorbim nici despre caracteristicile tehnice pe care le cauta orice cumparator, nici despre pret. Vorbim despre design, care desi targeteaza clar un public feminin prin forma, liniile placute, culoare si senzatia faina pe care o ai cand il tii in mana, si despre butonul de Facebook.

Si, odata cu amplasarea unei taste in plus sub qwerty, tasta pe care apare logo-ul Facebook, Chacha se transforma intr-un gadget social de nelipsit din buzunarele unui utilizator de Facebook, butonul nefiind o legatura dintre telefon si o aplicatie de Facebook, ci aplicatia in sine.

Te poate ajuta sa faci fotografii pe care sa le postezi direct pe Facebook, sa dai check in in Facebook Places, sa postezi clipuri etc, butonul semnalandu-i posesorului Chacha-ului faptul ca poate fi folosit cu Facebook printr-o simpla aprindere repetata. Cat de cool poate sa fie treaba asta? 😀

Ce e posibil sa fie deranjant la HTC Chacha?

1. Bateria. Si asta pentru ca nu e un telefon pe care sa-l folosesti fara a fi conectat la internet. Iti bati joc de el, nu de alta :-). Din aceasta cauza, acumulatorul tine in jur de 14-15 ore, folosit cateva zeci de minute in convorbire si o utilizare putin peste medie a internetului.

2. Ecranul. Dupa ani, deja, in care am testat cateva zeci de telefoane, e pentru prima oara cand folosesc un smartphone cu ecran pe orizontala ceea ce contravine putin cu obisnuinta mea de consum a informatiei.

Si, la inceput, ai un oarecare disconfort cand navighezi pe internet, cand citesti mailuri sau cand umbli in setari, insa pentru cei care nu au avut un smartphone pana acum, adoptia este aproape instanta, faptul ca ecranul este de doar 2.6” si orientat pe orizontala neinsemnand nimic pentru ei :-).

Pentru geeksi ca mine, HTC Chacha va fi destul de interesant daca esti activ pe Facebook. Eu il voi folosi ca pe un al doilea telefon, deoarece inca nu m-am decis sa fac orice fel de upgrade de la Desire-ul meu. Inca. 🙂

Iata si o prezentare video a telefonului, mai multe fotografii cu acesta fiind disponibile aici (articol ce contine si un unboxing):

Au mai scris despre HTC Chacha: hoinaru.ro, …?

Later edit: HTC Chacha va deveni gadget-ul oficial refresh.ro pentru prezentarile de aplicatii pe Android. Iar asta, datorita ecranului… pe latime :-D.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments