Posted By Ioana

Internetul este un avantaj sau un dezavantaj pentru mass media?


Internetul a schimbat mersul societatii, infiltrandu-se in toate domeniile, si, in mod special, in mass media. Dezvoltarea tehnologiei digitale a dus la modificarea regulilor in jurnalism, dar si a oamenilor care lucreaza in domeniu.

In acelasi timp, datorita Internetului oamenii din societate pot sa participe activ la scrierea unei stiri, sa aduca noi puncte de vedere. Luand in considerare aceste puncte de vedere initiale izvoraste natural urmatoarea intrebare: Internetul este un avantaj sau un dezavantaj pentru mass media?

Si The Economist se intreaba daca Internetul este un instrument util pentru industria media sau doar unul care va aduce superficialitatea in jurnalism.

Jay Rosen, profesor de jurnalism la Universitatea din New York, este un fervent sustinator al Internetului. Acesta sustine ca evolutia digitala a ajutat mass media, reducand costurile si oferind posibilitatea dezvoltarii jurnalismului social. Rosen mai crede ca Internetul ofera posibilitatea ca pe aceasta “piata” sa intre mai multi jucatori si, implicit, mai multe idei.

De partea opusa s-a situat jurnalistul Nicholas Carr, de la Universitatea California, care sustine ca Internetul altereaza jurnalismul.

Pe plan local, putem evoca incidentul cu arestarea sindicalistului Marius Petcu. Coincidenta de nume cu a bloggerului Vali Petcu, care a profitat de situatie, s-a transformat intr-o stire de sine statatoare pe mai multe site-uri din mass media romaneasca. Din pacate, jurnalistii care au publicat stirea nu au verificat informatia din trei surse, ci au mers pe principiul: sa fim primii care publica stirea. Informatia nu era adevarata.

Pe de alta parte, Internetul il si ajuta pe jurnalistul roman, in mod special pe cel care urmareste canalele de socializare. Astfel, acesta surprinde pulsul societatii in care traieste si are o imagine de ansamblu mai buna asupra lucrurilor despre care scrie.

Voi ce parere aveti:

Internetul este un avantaj sau un dezavantaj pentru mass media?

View Results

Loading ... Loading ...

Note de subsol:
1. Vali Petcu – problogger. Blog | LinkedIn | Twitter

View Comments