Posted By Ioana

Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene: “54% dintre romani nu au acces la Internet, ceea ce este inacceptabil”


Oficialii europeni si-au exprimat vadita nemultumire fata de faptul ca mai mult de jumatate dintre romani nu au acces la Internet. Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, militeaza ca toate statele europene, dar in mod special Romania, sa faca tot efortul sa contribuie pe cat posibil la dezvoltarea digitala, deoarece aceasta merge in tandem cu cea economica si sociala.

54% dintre romani nu au acces la Internet, ceea ce este inacceptabil. In Europa, doar 26% dintre locuitori nu au acces la Internet. Acesta este important, nu doar pentru economie, ci si din punct de vedere social“, a declarat Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene. Oficialul european sustine ca cu cat mai mare va fi penetrarea Internetului in toate statele UE cu atat va creste si competitivitatea pe pietele europene, anunta cei de la business-review.ro

In urma acestor mustrari, autoritatile romanesti s-au apucat sa faca promisiuni, prin vocea ministrului Telecomunicatiilor Valerian Vreme. Ministrul de resort a declarat ca s-au inregistrat progrese, dar nu suficiente. Acesta a anuntat ca va pune la dispozitia operatorilor interesati licente pentru benzi de 3400-3800 MHz, din 2012.

[paranteza]
Conform declaratiei lui Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor si societatii informationale in 2009, ar fi existat proiecte care sa permita ca la sfarsitul anului 2009 peste 50% dintre romani sa aiba posibilitatea de a se conecta la Internet. vezi Peste 50% dintre romani vor avea acces la Internet pana la sfarsitul anului
[/paranteza]

Una dintre clauzele Agendei Digitale a UE, care a fost inclusa in strategia europeana, prevede ca pana in 2020 Internetul, la viteza mare, sa fie furnizat pentru cat mai multi cetateni europeni. Neelie Kroes sustine ca evolutia digitala ofera sansa tuturor statelor europene, inclusiv ale celor mai putin dezvoltate, sa inregistreze crestere economica.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii anunta ca in ultima perioada tot mai multi romani au inceput sa aiba acces la internet, din 2009 pana in 2010 s-au inregistrat 3 milioane de noi utilizatori. ANCOM planifica sa demareze o procedură de selectie anul viitor, prin care va acorda trei licente naţionale pentru banda de 3410-3600 MHz si alte patru in intervalul 3600-3800 MHz. Licenţele pe judet, care vor avea latime de banda 3410-3600 MHz, vor fi alocate incepand cu 2014.

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a precizat ca nu poate face mai multe previziuni deoarece proiectul este inca la stadiul de pregatire. Reprezentantii Orange au anuntat ca asteapta cu interes sa se afiseze conditiile pentru dobandirea licentelor pentru a putea intra in competitie. Pana in prezent, din lipsa de informatii specifice si oficiale, cei de la Vodafone, Cosmote, Romtelecom, RDS&RCS si UPC nu s-au aratat interesati.

Incepand cu 2012, ANCOM va da startul selectiei pentru atribuirea licentelor nationale, care se face in doua etape. In prima etapa cei interesati vor trimite cererea, dupa care selectia. Insa, exista posibilitatea sa nu fie nevoie de doua etape daca numarul companiilor care solicita licentele este egal cu cel al licentelor scoase la vanzare, cand se acorda direct, fara evaluare.

Ramane de vazut in ce masura evolutia digitala din Romania va merge in paralel cu dezvoltarea economica, in conditiile in care asistam la un fenomen de imbatranire a populatiei, iar aproape jumătate din populaţie locuieşte în mediul rural, unde gradul de penetrare al Internetului este inca foarte mic.

Si, in plus, evolutia tehnica nu poate asigura cresterea economica, atat timp cat nu este completata si de competenta umana.


View Comments