Posted By Ioana

Psihologii avertizeaza: “Google ne transforma intr-o societate «de tampiti»”


Pentru majoritatea dintre noi Google face parte din rutina zilnica, un instrument inofensiv, care ne ajuta sa descoperim lumea. Insa, medicii ne avertizeaza ca Google modifica felul in care creierul nostru alege sa isi aminteasca anumite lucruri.

Mai exact, un studiu publicat recent arata ca este vorba de o forma de amenzie care a fost numita “The Google Effect“. Echipa condusa de psihologul Betsy Sparrow a ajuns la concluzia ca din cauza motorului de cautare suntem mai putin dispusi sa retinem anumite informatii, sau sa ne aducem aminte de ele, pentru ca stim ca avem posibilitatea sa le gasim foarte usor.

In consecinta, Google, dar si alte motoare de cautare, ne transforma intr-o societate “de tampiti”. Studiul mai arata ca in urma utilizarii motoarelor de căutare memoria umana se reorganizeaza si se adapteaza la noile tehnologii in asa fel incat cautam sa obtinem, prin intermediul acestora, informatiile cat mai repede.

Nu se cunosc, deocamdata, cu precizie toate efectele internetului asupra memoriei, dar pana in prezent se stie ca internetul a devenit sistemul nostru primar de stocare a informatiilor externe, adica creierul se adapteaza in functie de noile tehnologii de comunicare.


View Comments