Posted By Ioana

RoEduNet, prima retea de 100 gigabiti din Europa de Est


Reteaua RoEduNet, dedicata utilizatorilor care fac parte din sistemul romanesc de Cercetare si Educatie, va fi pusa la punct de compania Ciena, fiind prima retea de 100 gigabiti din Europa de Est. Ciena a anuntat ca va folosi infrastructura de ultima generatie, in parteneriat cu Felix Telecom.

Prin intermediul RoEduNet universitatile, scolile, centrele de cercetare si institutiile culturale din intreaga tara vor fi conectate intre ele, viteza de transfer fiind foarte mare. Reteaua opereaza peste 4.200 km de fibra optica pentru a lega orase si campusuri universitare si face parte din GEANT, reteaua europeana de educatie si de cercetare, care este prezenta in mai mult de 30 de tari din Europa.

RoEduNet va conecta Bucurestiul cu Iasiul prin infrastructura deja existenta, caruia i se va adauga o banda de 100G alaturi de cele de 10G.

Arhitectura scalabila Ciena de retea face posibila o tranzitie lina si eficienta din reteaua noastra de la 10G la 100G. Putem mari banda de retea simplu si ieftin, iar asta le permite utilizatorilor sa aiba acces la resurse din toata lumea atunci cand lucreaza la proiecte complexe. Romania va avea posibilitatea sa colaboreze in proiecte stiintifice de ultima ora de pe tot Globul. Drept urmare ne-am propus sa continuam instalarea a 100 de linkuri Gbps pentru a conecta nodurile principale din reteaua noastra“, a declarat Germin Mihai Dinu, director general ARNIEC, agentie care se ocupa de RoEduNet.

Contributia noastra la RoEduNet evidentiaza capacitatea unica a Ciena de a raspunde nevoilor in crestere de retele de cercetare si sectorul educatiei prin construirea de retele scalabile, dinamice si reconfigurabile“, a declarat Rod Wilson, senior director de cercetare la Ciena.

Ciena Corporation are sediul în SUA şi este un furnizor global de echipamente de reţele de telecomunicaţii, software si servicii de furnizare şi transport de voce, video şi de date


View Comments