Posted By Ioana

Utilizatorii de smartphone isi verifica telefonul de cel putin 34 de ori pe zi (studii)


Pe langa dependenta de internet care se manifesta asemeni celei de droguri, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista persoane care sufera si de “obiceiul verificarii”, in mod special utilizatorii de smartphone-uri. Un studiu recent publicat in revista Personal and Ubiquitous Computing arata ca tot mai multi utilizatori de smartphone-uri sufera de acest sindrom si nu se pot abtine sa nu isi verifice emailul sau contul de Facebook.

Concluziile arata ca, in medie, acestia isi verifica telefoanele de cel putin 34 de ori pe zi si nu pentru ca au nevoie, ci din cauza ca asta a devenit un obicei sau o fac compulsiv. “Este o actiune des intalnita si greu de evitat. Se transforma intr-un comportament inconstient“, a declarat Loren Frank, neuropsiholog la Universitatea California, unul dintre cei care au participat la cercetare.

Studiul a fost realizat in trei etape: pe utilizatori de Android, utilizatori de N97 si Nokia 6600. Concluziile arata ca, in mod special, utilizatorii de smartphone recurg la verificari dese, pentru ca sunt “hipnotizati de ce ar putea descoperi: recompensa, informatie sau feedback”.

De ce ne verificam constant telefonul?

Oamenii de stiinta sustin ca ne verificam des telefonul deoarece creierului nostru ii “place” sentimentul pe care il traim atunci cand primim un email. Poate pentru ca e vorba de o noutate sau de ceva dragalas: o nota de la un coleg / o colega care ne complimenteaza munca, un gand frumos, sau o veste placuta.

De fiecare data cand primim un email sau un feedback pozitiv ne simtim importanti, iar asta da dependenta“, mai sustine cercetatorul Loren Frank.

Odata ce creierul nostru s-a obisnuit cu acest sentiment de bine ni se pare absolut normal sa ne verificam telefonul cat mai des cu putinta, devenind o actiune automata. Acest simptom are si dezavantaje. Daca faci asta si in prezenta prietenilor inseamna ca eviti sa reactionezi cu oamenii din jurul tau sau refuzi sa faci lucrurile pe care trebuie sa le faci, chiar daca tu ai impresia ca tu chiar faci ceva util.

Rezultatele studiului


View Comments