Posted By Costin

Gfk TEMAX: Isi revine piata de telecom si cresc vanzarile de echipamente foto


Conform datelor ultimului studiu GfK TEMAX privind piata bunurilor de folosinta indelungata, aceasta a continuat sa evolueze in ritmul rpimului trimestru, crescand cu 12,4% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, in timp ce cresterea pe primul trimestru (vezi Gfk TEMAX: Segmentul foto a crescut cu 28,6%! Care a fost marele perdant? (video)) a fost de 11.6%.

Ca si in primavara, va semnalez cele mai importante date pentru profilul refresh.ro extrase din studiul GfK TEMAX, studiu care monitorizeaza vanzarile pe piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania pentru cel de-al doilea trimestru al lui 2011.

Foto: vanzarile de produse foto au crescut cu 17,7% comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, ajungand la 11 milioane de euro în T2 2011. Camerele cu lentile interschimbabile sunt cel mai de succes segment la momentul actual, cu rate de crestere de două cifre, mult mai mari decat segmentul compactelor.

Telecom: Piata de telecom din Romania a trecut in sfarsit de la un trend negativ la unul pozitiv, crescand cu 7,8% in valoare in T2 2011 fata de acelasi trimestru al anului trecut, lucru ce se datoreaza exclusiv smartphone-urilor care au reprezentat declansatorul pietei de telecom.

In acelasi timp insa, telefoanele mobile au inca o cota importanta in comparatie cu smartphone-urile, mai ales cand vine vorba de volume, datorită pretului mediu care este de patru ori mai mare pentru cel din urma.

IT: Dupa cateva trimestre de amanare a achizitiei de PC desktop-uri, monitoare sau periferice a venit timpul pentru o crestere pe toate aceste categorii, nu doar pe computere portabile. Drept urmare, întregul sector a crescut cu 27,5% fata de acelasi trimestru al lui 2010, în termeni de valoare.

Nevoia consumatorului de a avea acces la internet, precum si importanta crescanda a acestuia în viata de zi cu zi pentru a învata, a socializa, a face cumparaturi, a se distra, l-a determinat sa priveasca produsele IT ca pe niste accesorii obligatorii.

si PC desktop-urile s-au aflat în zona verde. Cu toate acestea, rata lor de crestere a fost de aproape patru ori mai mica decat cea a computerelor portabile.

Imprimante si multifunctionale: Inregistrand o valoare de 7 milioane de euro in al doilea trimestru al anului 2011, piata de imprimante si multifunctionale reuseste sa atinga o valoare similara cu cea din aceeasi perioada a anul trecut, in scadere cu doar 3,6%.

Contextul economic destul de dificil din ultimii doi ani a condus la scaderi mari in cadrul acestui sector, scaderi ce s-au reflectat in inghetarea cheltuielilor in infrastructura IT de catre companii si consumatori. Odata cu trimestrul al doilea 2011 apar semne reale de revenire, chiar daca achizitiile se realizeaza in continuare cu mare atentie.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments