Posted By Ioana

Radu Georgescu: “Sa nu iti tii toti banii investiti intr-un singur loc”


Banii nu trebuie investiti intr-un singur loc, iar antreprenorul trebuie sa identifice foarte bine piata careia i se adreseaza, fara insa a se limita geografic, sunt cateva dintre sfaturile pe care le propune Radu Georgescu, Chairman GECAD Group, celor care isi doresc sa obtina succesul.

Intr-un interviu acordat refresh.ro, Radu Georgescu a vorbit si despre viitorul pietei IT din Romania si a dezvaluit cateva detalii despre noul produs Phoenix, pe care il va lansa compania pe care o conduce.

Chairman GECAD Group ne-a declarat ca in urmatorii doi ani “piata IT din Romania va continua tendinta de a veni cu o oferta foarte varianta de tehnologii, continut si servicii dedicate consumatorilor individuali“.

Cat despre criza si dificultatile pe care le presupune, Radu Georgescu crede ca aceasta a schimbat unele reguli si a reasezat bazele pe care se fac multe afaceri.

Despre Phoenix Chairman GECAD Group spune ca a dezvoltat o tehnologie unica, ultra-moderna, care permite fluxul liber al datelor si aplicatiilor intre “norul” public si cel privat si crearea a ceea ce este numit “nor hibrid”.

refresh.ro: Realizarile dumnevoastra sunt impresionante ca sa nu mai pomenin ca una dintre companiile pe care le conduceti are drept parteneri companii ca Microsoft, Autodesk, Trend Micro, Kaspersky Lab si IBM.

Cum ati reusit sa faceti performanta in conditiile in care succesul in Romania este o notiune asupra careia se fac numeroase speculatii, iar legislatia de obicei incurca si nu ii ajuta pe antreprenori?

Radu Georgescu: Multumesc pentru aprecieri. Din motive care tin de propriile mele principii nu as dori sa discut despre cat de buna sau rea este legislatia, cadrul fiscal, guvernul sau orice alt element care poate fie influentat politic in vreun fel.

In ceea ce priveste companiile in care investesc, imi place sa cred ca succesul lor este legat si de noroc, partial, dar mai ales de multa munca si dedicare din partea fiecarei echipe care lucreaza in Avangate, GECAD NET, Axigen, Phoenix, ePayment.

refresh.ro: Pe perioada crizei ati avut esecuri? Ati tras vreo invatatura? A schimbat criza regulile in afaceri?

Radu Georgescu: Esecuri are toata lumea oricand in viata. Unele proiecte merg mai bine, altele mai putin bine. Pentru unele companii in care investesc criza a fost benefica, pentru altele nociva.

Singura invatatura pe care poti sa o tragi si e bine sa fie inainte de criza, nu dupa, este sa nu iti tii toti banii investiti intr-un singur loc. Astfel incat daca dintr-un motiv sau altul – criza, greseli de management, ratarea unei oportunitati de piata – una dintre companii schioapata, pierde bani ori da faliment, in cel mai rau caz, pierzi doar ceea ce ai investit acolo.

Daca ai toti banii investiti acolo, atunci incerci sa o iei de la capat, dar e mult mai greu. Daca ai investitiile atent distribuite, esuarea uneia este un risc asumat care nu te afecteaza atat de mult.

Criza a schimbat unele reguli, a reasezat bazele pe care se fac multe afaceri si cred ca mai vizibila din punctul meu de vedere a fost regandirea modului de evaluare a companiilor, in vederea unui exit sau unei investitii.

Astfel, daca inainte de criza fondurile de capital nu puneau accent foarte mare pe profit si puteai atrage o investitie chiar daca nu erai pe plus, acum niciunul nu mai investeste in firme care sunt pe pierdere.

refresh.ro: In comparatie cu pietele internationale ce notorietate a dobandit Internetul pe piata autohtona?

Radu Gerogescu: Nu cred ca e vorba de notorietate, ci de capacitatea romanilor de a accesa Internetul si acest lucru depinde atat de capacitatea financiara cat si de infrastructura.

refresh.ro: Ce ne puteti spune despre Phoenix? Ce beneficii inovatoare le ofera utilizatorilor?

Radu Georgescu: Phoenix este numele unei tehnologii de stocare in cloud dezvoltata de catre GECAD Technologies, aceeasi companie care dezvolta si tehnologia de comunicare electronica Axigen. Dupa cum stiti, la nivel global, se depun eforturi numeroase pentru dezvoltarea de aplicatii in cloud iar un domeniu pentru care exista un interes mai pregnant este stocarea datelor in cloud.

In principal, sunt doua tipuri de “clouds”, unul public si unul privat. Pana in prezent, Amazon este leader in cloud public cu tehnologia lor S3 din cadrul serviciilor AWS (Amazon Web Services). Phoenix a dezvoltat o tehnologie unica, ultra-moderna, care permite fluxul liber al datelor si aplicatiilor intre “norul” public si cel privat si crearea a ceea ce este numit “nor hibrid”.

Phoenix detine totodata un mediu de stocare foarte sofisticat, cunoscut si sub numele NOSQL Database. GECAD Technologies este una dintre putinele companii din lume care a dezvoltat o astfel de solutie hibrida si mediul de stocare aferent.

refresh.ro: Romania se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste platile si cumparaturile online. Puteti sa enumerati niste cauze sau vorbim aici de ignoranta? Putem regasi aici si o frica inconstienta izvorata din comunism, “nu ne oferim datele personale pe Internet”, de frica de a nu fi urmariti, asa cum se intampla pe vremea Securitatii?

Radu Georgescu: 🙂 Nu cred ca e vorba de vreo inconstienta izvorata din comunism atunci cand aducem vorba despre refuzul romanilor de a-si da informatii de card pe Internet. Cred ca e pur si simplu vorba de experienta.

Experienta in a utiliza cardul la plati, pe de o parte, si experienta de a-l utiliza online. Probabil la acestea se mai adauga si o mai redusa dorinta de autoinformare din partea utilizatorilor. Sunt convins insa ca odata efectuata prima plata online, nimic nu ii mai poate descuraja pe utilizatori sa o faca si pe a doua, a treia si asa mai departe.

Colegii mei de la ePayment sigur stiu mai multe sa va povesteasca despre comportamentul romanilor in raport cu platile online. Va sfatuiesc sa vorbiti si cu ei.

refresh.ro: Cine impune trendul în piata mondiala IT? Dar in cea din Romania?

Radu Georgescu: In piata globala IT cred ca regulile sunt configurate in mare masura in Silicon Valley. E un mediu unic, foarte propice pentru dezvoltarea de business-uri tehnologice. Are un dinamism aparte, pe care nu l-am intalnit nici in Romania, nici in Europa.

Mai mult, mediul in sine inspira viteza. Acolo se munceste 25 de ori pe zi, toti sunt concentrati pe companiile si proiectele in care sunt implicati mai mult de 100% din timp, daca se poate spune asa. Simti asta din primele intalniri pe care le ai cu oamenii de acolo. Plus ca mediu general este foarte propice dezvoltarii de afaceri tehnologice.

In Romania sunt mai multe centre “tech” si tendinta care pare sa se impuna in ultimii ani merge in directia dezvoltarii de IP. Daca pana prin anii 2000-2004, majoritatea producatorilor de software proprietar erau concentrati in Bucuresti , in ultimii ani s-au facut remarcati destul de multi producatori in Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi.

refresh.ro: Credeti ca au inteles companiile romanesti fenomenul “social media” si se folosesc de el la maxim ca sa obtina avantajele pe care le ofera?

Radu Georgescu: Cred ca incep sa il inteleaga dar nu toate recurg la social media pentru a se promova. Cele mai multe probabil pentru ca nu vad legatura dintre produsele lor (si aici ma refer doar la firmele de software sau tehnologice) si consumatorul final, care poate nu e tocmai tinta produselor pe care le dezvolta. Spre exemplu, un producator de software B2B nu vede cum l-ar ajuta Facebook, Twitter, blogurile sau alte canale incadrate la social media pentru a ajunge la clientii sai-corporatii.

refresh.ro: Cum va evolua domeniul IT in Romania in urmatorii 2 ani? Vom avea parte de surprize?

Radu Georgescu: De suprize putem avea parte oricand :-). Cine stie ce urmas de Facebook este in dezvoltare intr-un apartament din tara? Ca tendinte, cred ca se vor dezvolta destul de spectaculos serviciile in cloud pentru ca ofera o foarte mare flexibilitate companiilor care au bugete pentru investitii in IT si cred, de asemenea, ca va continua tendinta de a veni cu o oferta foarte varianta de tehnologii, continut, servicii dedicate consumatorilor individuali.

refresh.ro: Spre ce piete internationale ar trebui sa isi indrepte atentia antreprenorii romani?

Radu Gerogescu: O reteta de succes este o utopie. Fiecare produs, din orice industrie ar proveni el, are propria piata pe care o adreseaza, iar antreprenorul trebuie sa identifice foarte bine aceasta piata, oportunitatile si amenintarile, riscurile si posibilele castiguri.

Statele Unite nu este o mina de aur pentru toata lumea, desi americanii au un consum urias. Competitia este acerba, totodata. Nu pot nominaliza nici Japonia sau China caci, in ciuda potentialului enorm sunt piete cu bariere de intrare foarte ridicate.

Fiecare antreprenor trebuie sa cuantifice foarte bine resursele de care dispune si sa isi gandeasca strategia in asa fel incat sa obtina maximum de castig. Fie ca banii vin din America, Rusia, India, Japonia sau Germania. In orice caz, producatorii de software nu ar trebui sa isi limiteze geografic produsele.

Piata Romaniei este sub 1% din piata mondiala de software. Un soft international, chiar daca are o concurenta mai mare, se adreseaza unei piete de 100 de ori mai mare, deci posibilitatea de a obtine bani buni prin vanzarea lui pe Internet (prin Avangate, spre exemplu) este de tot atatea ori mai mare decat incercarea de a-l vinde numai in Romania.

refresh.ro: In ce masura este afectata piata IT de criza euro, dar si de previziunile sumbre din SUA?

Radu Georgescu: Deocamdata piata IT nu este foarte afectata de criza euro, spre deloc, as spune. Cu atat mai putin de stirile alarmante de la televizor. Previziunile sumbre din Statele Unite se vad mai bine din Europa, decat din StateJ E posibil insa ca piata de tehnologii sa intre pe o panta descendenta in 2 ani, cand se va sparge actuala bula high-tech.

Note de subsol:
1. Radu Georgescu – presedinte GECAD Group. LinkedIn | Blog

View Comments