Posted By Costin

Romania in raportul Akamai (Q1 2011)


Raportul Akamai intra in cel de-al patrulea an de analize globale si ia in calul cele peste 584 de milioane de adrese IP unice conectate la platforma Akamai in primul trimestru al lui 2011. Pentru un istoric al rapoartelor Akamai, va recomand eticheta State of the Internet de pe refresh.ro.

Bazat pe datele oferite de platforma, aflam astfel ca viteza medie de conexiune la nivel global a crescut cu 23%, pana la 2.1 Mbps, Romania semnalandu-si prezenta in urmatoarele topuri si capitole:

– locul 9 in topul tarilor din care au provenit cele mai multe atacuri
– locul 5 in topul tarilor in ceea ce priveste viteza medie a legaturii la internet
– Constanta (43), Timisoara (66) si Iasi (70) se regasesc in topul primelor 100 de orase in functie de viteza conexiunii la internet
– locul 3 in topul conexiunilor de varf la internet (peaks), dupa Hong Kong si Coreea de Sud
– Constanta (10), Iasi (15), Timisoara (19) si Bucuresti (55) se regasesc si ele in topul primelor 100 de orase in functie de viteza de varf a conexiunii la internet
– locul 6 in topul penetrarii broadband peste 6Mbps
– locul 4 in topul penetrarii broadband peste 2Mbps

Mai jos gasiti studiul integral, o prezentare in limba romana denumita Evolutia internetului – Akamai 2011 fiind disponibila aici.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments