Posted By Costin

Unde dai (Motorola) si unde crapa (Nokia)


Dupa ce a tot lansat telefoane mobile in parteneriat cu mai multi producatori de telefoane mobile precum Samsung si HTC, de exemplu, Google a anuntat luni achizitionarea companiei producatoare de telefoane mobile Motorola Mobility (nu toata compania) pentru 12.5 miliarde de dolari, anuntand ca Android va ramane in continuare o platforma libera.

Achiziţia nu va schimba cu nimic angajamentul nostru de a continua să dezvoltăm Android ca o platformă deschisă. Motorola va rămâne licenţiată a Android şi Android va rămâne liber. Vom conduce Motorola ca o afacere separată. Mulţi parteneri hardware (producători de telefoane mobile – n.r.) au constribuit la succesul Android şi ne aşteptăm să continuăm colaborarea cu toţi pentru a satisface utilizatorii.

Larry Page, cofondator Google

Este o miscare oarecum normala pentru Google (luand in considerare si Android-ul), miscare in urma careia actiunile ambelor companii au crescut insa destul de putin. Cele ale Motorola Mobility au urcat cu 31 de centi la 24,47 dolari pe piata electronica, in timp ce titlurile Google au avansat cu 1,64 dolari la 563,77 dolari/actiune (sursa zf.ro).

A crescut insa numarul de patente in plus pe care le detine acum Google. Si ar fi de urmarit si ce se va intampla in directia asta, treaba cu patentele fiind destul de serioasa, fiind vorba de bani frumosi si curati, fara calcule de margine 🙂 (vezi si Apple interzice Samsung Galaxy Tab 10.1 in majoritatea tarilor din Europa, printre care si Romania)

De partea cealalta, in aceeasi zi, actiunile Nokia au crescut cu peste 10% dupa ce anuntul privind preluarea Motorola Mobility de catre Google a reaprins speculatiile legate de o oferta pentru producatorul finlandez de telefoane mobile (sursa wall-street.ro).

Nu e neaparat un castig fenomenal, insa e posibil sa dea sperante companiei ca poate-poate nu vor vinde intr-un final. Mai ales ca au si ei destule patente de valorificat, si se pare ca atat Microsoft cat si Samsung Electronics ar fi interesati de o posibila preluare.

PS. Ma intreb ce tot mestereste Facebook. Carrier, producator de telefoane mobile. Decizii, decizii.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments