Mobile Monday Developer Summit (ziua 1)


Prima zi a evenimentului regional derulat la Bucuresti a fost dominata de invitatiile adresate dezvoltatorilor de aplicatii de a se alatura platformelor gestionate de Orange, Vodafone, RIM (BlackBerry) si Layar, precum si folosind tehnologia Adobe. In continuare, cateva din ideile principale dezvoltate la eveniment.

Jari Tammisto, CEO & President Mobile Monday Global, a prezentat conceptul de eveniment. Scopul acestuia este de a incuraja start-up urile din domeniul telefoniei mobile cu schimb de idei, contacte si expunere la nivel global. Reteaua Mobile Monday are avantajul ca poate asigura aproape orice fel de informatii necesare pentru lansarea unui nou proiect, inclusiv daca un astfel de proiect a fost lansat la nivel global.

Alexia Froudkine, Director Developer Marketing and Alliances in cadrul Orange, a incercat sa atraga dezvoltatorii de aplicatii pentru publicarea acestora in platforma operatorului prin oferirea de informatii interne despre obiceiurile de consum ale clientilor si prin pozitionarea drept cel mai important distribuitor de aplicatii din Europa, cu peste 20 de milioane de downloaduri anual.

Am aflat astfel ca preferintele utilizatorilor din Romania se indreapta in primul rand catre aplicatii din domeniul jocurilor si al muzicii (GG Trilulilu), mai mult de unul din trei dorind sa acceseze astfel de aplicatii. Pe locul 2 la preferinte (30% fiind interesati) sunt aplicatiile pentru retelele sociale si de navigare. Orange a oferit si un clasament al smartphone distribuite la nivelul intregii retele. Pe primul loc inca este Nokia cu 29%, locurile 2 si 3 revin Samsung, respectiv Sony Ericsson, iPhone reprezentand 11% din total.

Am avut si un clasament al sistemelor de operare pentru smartphone folosite de femei (24% din ele au un astfel de telefon): pe primele locuri Symbian 32%, Android 23%, Apple 19%, RIM 16%. Primul pas pentru a intra in magazinul de aplicatii Orange este vizitarea orangepartner.com

Dragos Chivu, Director Data Marketing Vodafone, a prezentat cateva dintre asteptarile romanilor de la aplicatiile pentru mobil si competitiile pentru propunerile de idei de aplicatii, respectiv pentru realizarea de aplicatii. vodafone.ro/oaresepoate premiaza ideile cu telefoane mobile si vodafone.ro/oricesepoate ii premiaza pe dezvolatori cu 10000 Euro si alte premii. O informatie pretioasa oferita de reprezentantul Vodafone: cota de piata a smartphone este sub 10% din totalul telefoanelor active.

Mihai Corlan, Platform Evangelist Adobe, le-a propus dezvoltatorilor sa ia in calcul tehnologia Adobe Air & Flex in dezvoltarea de jocuri sau migrarea acestora de pe PC pentru Android, iOS sau PlayBook. El a oferit exemplul unui joc dezvoltat pentru iPad in doar o saptamana de catre o companie locala.

Raimo van der Klein, CEO Layar, a venit in Romania pentru a populariza tehnologia si in cautare de dezvoltatori si furnizori de continut pentru aplicatia de AR (Augmented Reality). Mi-a spus ca in acest moment au o echipa de dezvoltatori in Ucraina si cauta in continuare in regiune. De altfel, asa cum a remarcat la conferinta de presa, dezvoltatorii buni devin o resursa tot rara. Cei din US se indreapta spre Europa de Vest pentru a atrage noi dezvoltatori, iar cei din Europa de Vest se duc in Europa de Est dupa ei.

Revenind la Layar, conceptul browserului pentru AR a aparut in cadrul Mobile Monday Amsterdam acum 4 ani si a atras fonduri de 12,5 milioane de Euro. In prezent Layar are peste 10 milioane de instalari si peste 2000 de layere (estimarea lui Raimo este ca in Romania sunt doar 10-20 de dezvoltatori). In afara de browserul Layar, exista si Layar Player, o solutie de a ingloba Augmented Reality in orice aplicatie

Layar 6.0 (o versiune beta pentru Android se poate descarca de la layar.it/60beta) va include Layar Vision care foloseste tehnologia de recunoasterii a imaginilor. Cel mai mult mi-a placut ca prin aceasta solutie gradul de interactivitate creste si mai mult – utilizatorii pot vota, descarca cupoane de reduceri – si poate inlocui solutiile de tip QR code.

Exista limitari importante in materie de recunoastere a imaginilor, recunoaste suprafete plane, in timp ce la imagini in adancime nu functioneaza. Tehnologia Layar Vision e disponibila gratuit in limita a 1000 de scanari pe luna, apoi se plateste un cost in functie de gradul de utilizare.

Au mai fost doua prezentari tehnice: Horia Grecu, Managing Director AFIT, a aratat cate ceva pentru cei interesati sa dezvolte aplicatii de Augmented Reality, iar Piotr Kozniewski, Chief Conceptual Officer 3R Studio, a facut o demonstratie de AR cu modelare in 3D.

Nu au lipsit si doua prezentari inspirationale. Eric Reiss, President of the Information Architecture Institute, a aratat cate ceva din ceea ce inseamna inovatia. “Creativititate nu inseamna ceea ce faci, ci cum gandesti sa faci” – aici mentionand ca romanii s-au dovedit extrem de creativi in a gasi solutii in conditii de limitari extreme.

Dan Romescu, fondator MoMo Romania, a incercat sa ne arate impactul pe care il va avea AR in viitor, in aparitia a ceea ce el denumeste multivers (unversuri multiple). Prezentarea lui a inceput cu unul din scriitorii mei favoriti, Vernor Vinge, al carui roman Rainbows End exploreaza viitorul AR.

Inchei cu un videoclip de prezentare al Layar Vision:


Dan Virtopeanu | Antreprenor Profil LinkedIn | Twitter | Blog personal

View Comments