Pseudo top 5 cele mai vandute smartphone din Romania


Cand am vazut ieri prima oara acest top 5 cele mai vandute smartphone din Romania publicat pe gadgetreport.ro m-am amuzat. Dupa care mi-am dat seama ca persoane mai neavizate ar putea lua in serios acest top, ceea ce necesita precizari.

Prima ar fi ca articolul redactat intr-un mod amator. Sa spui ca “Samsung I9100 Galaxy S II de 16 GB Black conduce in topul celor mai vandute telefoane cu sisteme de operare de la emag.ro, cel.ro si Altex” denota lipsa de intelegere a fenomenului mobil. Toate telefoanele care se vand au sistem de operare. Nu doar smartphone, ci si featurephone sau dumbphone. Diferenta este ca un smartphone are un sistem de operare mai avansat decat cel al unui featurephone, care la randul lui are un sistem de operare mai bun decat al unui dumbphone.

A doua este ca titlul este in mod vadit tendentios. Cele mai multe smartphone inca le vand operatorii de telefonie mobila care si subventioneaza aceste telefoane. Dealerii de telefonie mobila vand si ei volume importante de telefoane. Sa prezinti un top al vanzarilor de smartphone in Romania facut doar pe baza datelor a 5 comercianti care ar fi considerati printre cei mai importanti din tara (pe baza a caror date?) fara sa ai cifre de vanzari de la Cosmote, Orange, Vodafone si cativa din dealerii lor majori duce la o denaturare evidenta a realitatii.

Da, ar fi frumos sa stim si noi topul celor mai vandute smartphone din Romania, dar pana una alta, aceasta informatie inca nu este publica, cum se intampla in alte tari. Un singur exemplu: acum 2 ani de zile cand Orange avea exclusivitatea iPhone in Romania a comunicat vanzarile acestui telefon in majoritatea tarilor, dar nu si in Romania.


Dan Virtopeanu | Antreprenor Profil LinkedIn | Twitter | Blog personal

View Comments