Posted By Costin

Samsung Galaxy S, un an mai tarziu


Articol trimis de Alex Tache, blogger phonetalk.ro
phonetalk.ro | Twitter | Facebook

Dupa un an de utilizare, m-am gandit sa scriu un articol despre cum s-a comportat acest telefon in ultimul an. Chiar daca nu mai este ultima generatie si predecesorul sau il umbreste cu succesul sau, cu siguranta sunt persoane care cauta sa cumpere acest telefon la un pret bun.

Nota: Vezi imagini si clipuri despre/cu Sansung Galaxy S

Incep cu exteriorul. Adica motivul pentru care multi s-au plans de acest telefon la lansare. Desi nu am avut foarte mare grija de el si l-am scapat de cateva ori pe jos, nu are decat zgarieturi. Nu s-a rupt sau crapat nimic, inclusiv partea de sus a bordurii care acopera fata telefonului. O problema cunoscuta este faptul ca acea bordura nu este lipita bine. Dar desi suportul de bicicleta prinde telefonul fix in acel loc, nu s-a rupt. Inca “scartaie” dar nu este o problema majora.

O alta problema cunoscuta la Super AMOLED-uri, este fenomenul numit “Screen burn-in” . Eu am tinut intotdeauna luminozitatea la minim (cu auto brightness dezactivat) si am marit-o doar la nevoie. Din doua motive: acest fenomen, dar si din cauza consumului de baterie. Asa ca ecranul telefonului meu nu are aceasta problema.

Un mic pont: daca apasati pe bara de notificari si glisati degetul spre dreapta, luminozitatea ecranului creste. De aceea mi-am permis sa tin telefonul cu auto brightness oprit. Este o functie specifica TouchWiz si este prezenta doar la telefoanele Samsung.

M-am bucurat sa gasesc si alte functii utile. Pe langa pontul mentionat mai sus, poti face screenshot-uri foarte usor (tinand apasat pe back si apasand pe butonul de home), functia de panorama a camerei sau codurile secrete. Acele coduri permit testarea a diverse functii ale telefonului. Nu este o functie utila pentru oricine, dar ma bucur ca am aceasta optiune.

In plus, Samsung iti ofera aplicatii de ascultat muzica, vizionat filme, citit carti etc. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa cauti o aplicatie care sa functioneze. Ma deranjeaza totusi ca nu iti ofera posibilitatea de a sorta aplicatiile in ordine alfabetica. Pentru asta folosesc “TouchWiz AppSort” din market. Din pacate aceasta aplicatie necesita root.

Am trecut cu acest telefon de la Android 2.1, la 2.2.1, apoi la 2.3.3 si in final am ramas la 2.3.4. Nici un update nu a fost perfect. Fiecare a venit cu diverse probleme. Unele au fost rezolvate, altele supravietuiesc in continuare. Dar voi vorbi despre ultima versiune.

Cel mai mare salt este rapiditatea. Eu sincer nu am avut probleme atat de majore, dar cred ca este vorba si de mirajul benchmark-urilor. Acestea nu dau intotdeauna note corecte. Dar saltul este spectaculos. De la 900 de puncte, pana la ~1300. Odata cu update-ul la 2.3, Samsung a micsorat voltajul dat antenei de WiFi ca acesta sa consume mai putina baterie. Dezavantajul este ca telefonul nu poate prinde retele cu semnal slab.

Desi stau destul de central, am probleme cu semnalul. Nu imi dau seama daca este Orange de vina, sau telefonul. Clar este ca acest telefon sufera de “death grip”. Cu alte cuvinte, daca pielea intra in contact cu “cocoasa” de pe spate, semnalul scade. Daca functia “wireless locations” este pornita, Maps decide sa porneasca tot timpul. Asta inseamna un consum imens de baterie.

Desigur, daca netul mobil este pornit, consumul bateriei creste radical. Cu el pornit pierd 10% peste noapte. Cu el oprit, pierd 1-2%. Desi majoritatea producatorilor spun ca programele de genul “Advanced Task Killer” sunt inutile, eu am descoperit ca acest program este esential. Cel mai clar exemplu, a fost cand mi-a butonat cineva telefonul, a pornit diverse aplicatii si nu le-a oprit. Dupa cateva ore in care nu am pus mana pe el, m-am uitat la telefon si m-am trezit ca am ramas fara aproape 50% din baterie! Deci va sfatuiesc sa folositi aceste programe.

In final, am fost si sunt multumit de acest telefon. Ramane in continuare o optiune foarte buna si nu va fi impiedicat decat de aplicatii prost facute.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments