Posted By Ioana

Cele mai intalnite probleme online in Romania: hartuirea si intimidarea


Cele mai intalnite probleme online in Romania sunt hartuirea si intimidarea pe Internet, anunta ultimul raport de activitate al liniei de consiliere Helpline, realizat de Salvati Copiii Romania.

Datele mai arata ca timp doi ani de functionare a Helpline-ului au fost primite peste 650 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor, iar problemele semnalate cel mai frecvent sunt cele de cyberbullying (218), instrainarea datelor personale (149), cazuri de frauda si/sau spam (35), pornografie/continut ilegal (24) si santaj (20).

Hartuirea si intimidarea pe Internet (Cyberbullying) a fost cauzata de o problematica diversa: agresiune verbala, calomniere si lipsa de securizare a datelor personale.

Raportul mai arata ca instrainarea datelor personale este relationata cu hartuirea, care reprezinta deseori evolutia nefericita a unui caz in care datele personale sunt utilizate in scopuri de umilire si injosire.

In ceea ce priveste cazurile de frauda/spam se mentioneaza solicitari de introducere a datelor bancare, prin emailuri fictive de la banci.

Santajul reclamat la linia de consiliere se bazeaza de cele mai multe ori pe utilizarea unor date personale ale altei persoane (de cele mai multe ori poze compromitatoare), pentru a obtine beneficii.

Media de varsta a apelantilor este de 17 ani, preponderente fiind persoanele de sex feminin.

Natura cazurilor raportate pe Helpline Sigur.info demonstreaza necesitatea unei linii specializate, dedicata problemelor asociate cu utilizarea Internetului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.


View Comments