Eastern European Mobile Monday Developer Summit (ultima zi)


Ultima zi a evenimentului din aceasta saptamana a fost de fapt primul Droidcon din Romania, conferinta dedicata dezvoltatorilor de Android. Prin urmare am avut destul de multe prezentari tehnice.

Vezi prezentarile din fiecare zi urmarind eticheta Eastern European Mobile Monday Developer Summit

Incepem prin ordinea numerelor de pe tricou (adica a intrarii pe scena):

Sanyu Kiruluta – Team Lead, Developer Relations, EMEA, RIM – a aratat cat de simplu se poate transforma un apk in bar (tipul de fisier suportat de PlayBook) si care sunt limitarile portarii Android 2.3.3 pentru tableta lansata de RIM. Cam multe dupa parerea mea: NFC, Bluetooth, in app billing, sip voip, Google maps, text to speach.

Pare ca, pe de o parte, s-a dorit sa se profite de interesul maxim pe care il are Android asupra dezvoltatorilor sa puna aplicatii si pe PlayBook iar timpul de adaptare la Android a fost prea scurt. De retinut ca nu sunt prea multe aplicatii pentru aceasta tableta, cam peste 4000, deci loc ar fi destul.

Erik Hellman, Research Manager, Sony Ericsson Labs – cel mai mare contribuitor la Android – a demonstrat pe loc cum se pot accesa API Android ascunse si ca exista API Android care nu sunt doar ascunse, dar si protejate.

Andreas Hauser – Head of Android Development, Wikitude – a prezentat un SDK propriu si a mentionat ca Wikitude este integrat pe toate platformele, cu BlackBerry avand inclusiv chat implementat. Wikitude este un browser AR mobil, pentru cine nu a auzit de ei.

Johannes Georg, Android Activist, a enumat toti senzorii care apar in Android si ce se poate face cu ei. Sunt multi, eu am retinut: accelerometru, proximitate, giroscop, de lumina, camp magnetic, presiune (touch), temperatura, NFC si virtuali (gravitatie, vector de rotatie si acceleratie liniara). Interesant 🙂

Sebastian Presecan, Project Manager, iQuest Technology a venit cu studiu de caz dezvoltare aplicatie pentru tablete – Trip Viewer care a luat si locul 3 la Webstock (Mobile Applications). Timpul efectiv de dezvoltare 60 de zile om, s-a mai adaugat timpul de testare.

Thibaut Rouffineau – Mobile Activist WIP a incercat sa ridice serioase semne de intrebare cu privire la economia aplicatiilor native si sa ofere exemple de aplicatii web (HTML5) care au rezultate la fel de bune ca o aplicatie nativa.

Aplicatiile nu sunt ceea ce spune programatorul, nu sunt legate de tehnologie, nu sunt un model de afaceri si nu sunt un canal de distributie (beat that!). In esenta costul cel mai mare la o aplicatie il reprezinta de fapt bugetul de comunicare, cei care au aplicatii in App Store contribuie cu 10% la bugetul de marketing al Apple.

Florin Cornianu, CEO la 123ContactForm, un start-up din Timisoara care ofera solutii de formulare personalizate, a oferit cateva sfaturi utile despre cum sa-ti adaptezi formularele pentru telefonul mobil: putine intrebari, raspunsuri scurte, cu optiuni limitate, adresa paginii de formular si ea cat se poate de scurta.

Phillipp Kandal, CEO la skobler,a avut o prezentare excelenta despre localizare si mobil. A aratat cum pretul mare pe utilizator a condus la aparitia openstreetmap, solutie gratuita (pana la un punct). A sugerat folosirea Glonass, sistem de sateliti rusesc in combinatie cu GPS pentru a mari gradul de precizie (5 metri) si viteza de localizare si a insistat ca locatia sa fie complet personalizata, pentru a avea cu adevarat impact.

Patrick Bosteels, CEO si co fondator TCS Digital World a facut o mentiunea foarte interesanta: Google are autorizatii pentru operatiuni bancare in multe state de pe glob. Aceasta a fost facuta in contextul prezentarii sale dedicate tehnologiei NFC si a aplicatiilor de mobil.

Andrei Marinescu, co fondator Appscend, despre platforma lor prin care se pot crea relativ usor aplicatii – ironia este ca platforma functioneaza doar pentru iOS, conferinta fiind dedicata dezvoltatorilor de Android. Din fericire, in lunile urmatoare vor avea si suportul pentru Android implementat.

Roman Savin, Director Business Development Sicap a facut o radiografie a pietei de aplicatii rusesti cu sfaturi pentru cei interesati sa ia in considerare intrarea in regiune. Radu Ticiu, CEO Timisoara Software Business Incubator, a prezentat incubatorul de afaceri din vestul tarii si crearea Timodev, grupul dezvoltatorilor pentru mobil din Timisoara.

Ultimele 2 prezentari i-au apartinut lui Cristian Lucan despre educatia pentru cei care vor sa dezvolte pentru mobil si Mariei Constantinescu, CEO & Founder Slick Flick (aplicatia castigatoare App Circus) despre cum spui o poveste.

Concluzionand a fost un eveniment cu multi invitati internationali cu destule prezentari utile pentru cei interesati. De asemenea am remarcat si destui participanti internationali, un bun prilej de interactiuni cu oameni noi si din alte regiuni. Totusi mi s-a parut cam lung, in a doua parte a ultimei zile nu prea am mai avut rabdare sa urmaresc prezentarile si nu am fost singurul in aceasta ipostaza.

Pentru final va invit sa urmariti un videoclip cu Alfred, robotul care stie sa faca recomandari personalizate, prezentat de Phillipp Kandal.


Dan Virtopeanu | Antreprenor Profil LinkedIn | Twitter | Blog personal

View Comments
There are currently no comments.