Posted By Costin

Leader sau manager?


Cand vine vorba de HR, succesul unei corporatii consta in a-i da angajatului impresia ca este condus de catre un leader (in cazul in care acesta nu are nicio calitate in acest sens), si nu neaparat de catre un manager, cum, de fapt, se si intampla, ori ar trebui sa se intample.

Iar ruptura intervine odata cu trezirea angajatului la realitate. Seful lui nu e un leader! Nu are valori pe care sa i le impartaseasca, nu are o conduita casa sa-i insufle puterea de a merge alaturi de el no matter what, nu are viziune, nu experimenteaza, iar provocarile sunt, de fapt, executii din inertie.

A crezut, deci, intr-un mit corporatist.

Dezamagirea si mai mare apare cand angajatul realizeaza ca acesta nu e nici macar un manager. E doar un baiat cu vechime in intreprindere, singurul argument al deciziilor sale, care se inconjoara, de cele mai multe ori, de oameni al caror unic scop e acela de a face vechime, si care-i aclama in cor orice idee.

Suna vreun clopotel in jurul vostru? 🙂

Insa stiti unde se observa cel mai bine diferenta dintre un leader si un manager? Un leader se bucura atat de succesele fostilor angajati, cat si de respectul si prietenia acestora. Personal, ma uit in urma si vad un singur leader. Robert Berza1. Si cativa oameni buni, care acum gandesc liber.

Managers work to get their employees to do what they did yesterday, but a little faster and a little cheaper.

Leaders, on the other hand, know where they’d like to go, but understand that they can’t get there without their tribe, without giving those they lead the tools to make something happen.

Managers want authority. Leaders take responsibility.

We need both. But we have to be careful not to confuse them. And it helps to remember that leaders are scarce and thus more valuable.

Seth Godin (aici)

Note de subsol:
1. Robert Berza – Head of Internet Division, CME. Blog | LinkedIn

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments