Posted By Costin

Nokia a inchis fabrica de la Jucu. Tragedie (pentru cine, de fapt?) sau doar strategie?


Nu am urmarit indeaproape subiectul desi Ioana m-a tot bombardat cu informatii saptamana aceasta. Izolandu-ne de tot ce s-a scris, the bottom line e ca se inchide o fabrica din Romania pentru a se deschide o alta in China, iar wall-street.ro a concluzionat scurt.

Anuntul privind inchiderea fabricii Nokia de la Jucu are loc la patru ani si jumatate de la semnarea memorandumului privind infiintarea acesteia si dupa pierderea statutului de lider de piata, retrogradari de rating ale companiei si concedieri. Vezi o cronologie referitoare la situatia companiei Nokia de la semnarea memorandumului pentru fabrica de la Jucu.

aici

Istoria spune asa: sunt 4 ani si jumatate de la semnarea memorandumului si fix 3 ani de la deschiderea oficiala. Iar Radu a scris destul de bine aici, insa ma intriga putin lipsa proiectiei deciziilor.

Unei companii, ex Sony Ericsson, ii ia cam 9 luni – 1 an sa faca un amarat de update de OS. De la Android 1.6 la Android 2.0. Am scris despre asta. Companie mare, aprobari multe, dezvoltare, testare, lansare, bucurie si multa munca pe umerii departamentelor de PR si marketing, precum si a agentiilor.

Insa si tristete. Telefonul e deja antic, se misca ca o drujba-ntr-un stalp cu noile aplicatii, nu mai e de cel putin jumatate de an vreun produs aspirational, competitia a facut pasi mari, tu ai facut pasi mari.

Fabrica de la Jucu s-a deschis la inceputul unei crize financiare. Planurile pentru ea au fost facute cand nimeni nu se astepta la criza si la ceea ce a urmat, fie ca vorbim de concedieri, ori pierderi ale companiei (leadership, heads, strategie, bani etc). Iar semnarea existentei ei in spatiul carpato-danubiano-pontic s-a facut cu un an si jumatate inainte de lansare.

Si ma intreb.

E cineva care are impresia ca decizia de a muta operatiunile in China s-a luat anul asta? Sau in 2010? Sa fim seriosi. Vorbim de linii de productie, aparatura si tratative cu un guvern comunist care nu se fac/incheie de azi pe maine, la o portie de fructe caramelizate dupa o reteta chinezeasca in centrul Bucurestiului.

Decizia s-a luat oricum prin 2009, daca nu la finalul lui 2008, cand tremurau toate excelurile in 3 forcasturi separate: unul pesimist, care cel mai probabil s-a si intamplat, unul realist, la care se tanjea insa nu mai spera nimeni, si unul optimist, in cazul in care criza era o bula si nu invers.

Face sens?


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments