Posted By Costin

Vodafone 555 Blue, “un HTC ChaCha” la 59 de euro


Odata cu avantajele bloggerilor despre care se tot povesteste pe la evenimente, vin si dezavantaje. Intr-adevar, testam ultimele masini aparute pe piata. Intr-adevar, ne rezemam degetutele pe ultimele avioane din IT&C, fie ca e vorba de ultimele generatii de smartphone-uri, tablete PC, ori mai stiu eu ce alte gadget-uri ori aplicatii pe care suntem invitati sa le testam inaintea publicului larg. Ori a jurnalistilor :-).

Iar unul dintre cele mai grave dezavantaje este faptul ca pierdem contactul cu normalitatea. O cunoastem, o simtim, insa pierdem contactul cu aceasta si, de cele mai multe ori, o refuzam in vietile noastre. E atat de simplu. Exemplu rapid? Dupa ce testezi 10 ultime masini lansate pe piata din Romania, cum ai putea sa-ti mai cumperi una fara cruise control? Ori fara senzori de ploaie, lumina, etc? 🙂

La fel se intampla si in cazul telefoanelor inteligente, pentru ca detinem si ne trec prin mana ultimele nebunii in materie. Iar daca ma intreba cineva in urma cu 5-6 ani ca voi ajunge sa cumpar unul sau mai multe telefoane mobile care costa si de 3 ori cat un laptop, cel mai probabil il injuram :-). Insa normalitatea este cu totul alta, procentul celor care folosesc un smartphone fiind eclipsat de cel al telefoanelor normale, motiv pentru care, de exemplu, Nokia este #1.

De ce v-am povestit toate acestea?

Vodafone 555 Blue - 1

In urma cu 2 saptamani, Vodafone lansa 555 Blue, un telefon ce seamana destul de mult cu HTC ChaCha. Aproape aceleasi dimensiuni, tastatura, forma, etc. Difera doar designe-ul, ChaCha-ul fiind mult mai atent construit. Deh, unul dintre motivele pentru care costa intre 982 lei (negru) si 1221 lei (alb), la evomag.ro.

L-am luat in teste doua zile mai tarziu, intrigat de pretul mic (59 euro fara conectare, 19 euro cu Vodafone Complet pe 2 ani – sursa vodafone.ro) pentru o functionalitate de care ChaCha, de exemplu, a profitat maxim, aproape scotand Wildfire din discutie, ori oferind o alternativa querty la aceeasi zona de pret.

Surpriza cea mai mare a fost ca nu am gasit un telefon. Ci un Facebook cu telefon :-), daca e sa luam in considerare faptul ca totul se bazeaza pe legatura proprietarului telefonului cu reteaua de socializare Facebook. Nu are touchscreen, toate comenzile fiind in tastatura, nu are android / iOS, ci un sistem de operare proprietar (Alcatel & Vodafone, cred), insa se misca perfect pentru ce stie/trebuie sa faca.

Iar meniul este extrem de simplu, fiind pentru a doua oara de cand am refresh.ro cand un telefon a avut asupra mea factorul wow in ceea ce priveste usability (ultima oara se intampla cu LG Optimus 7, primul telefon cu sistem de operare Windows Phone 7 din Romania).

I-am gasit totusi un defect. Nu are Wifi. Insa aici sunt 2 discutii, amandoua comerciale. Prima, wifi i-ar fi marit cu siguranta pretul (acelasi lucru fiind valabil si pentru Samsung Corby), ceea ce l-ar fi aruncat spre alta gama de telefoane, a doua fiind legata de necesitatea operatorului de a vinde internet mobil, pentru ca Vodafone 555 Blue fara internet este un simplu telefon, nejustificandu-se posesia lui in conditiile in care totul se invarte in jurul retelei de socializare Facebook.

See it for yourself! (mai multe imagini sunt disponibile pe Facebook. Like, comment, etc.)

Vodafone 555 Blue - 2

Vodafone 555 Blue - 3

Vodafone 555 Blue - 4

Vodafone 555 Blue - 5

Vodafone 555 Blue - 6

Vodafone 555 Blue - 7


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments