2011 este anul Android in Romania


Aceasta este concluzia la care am ajuns joi seara discutand cu Sorin Manea, Head of Telecom Division Samsung Electronics Romania, în dezbaterea despre smartphones si aplicatiile de mobil de la Internetics Hot Spot.

Daca amandoi am fost de acord ca Android a crescut spectaculos anul acesta in Romania de 8-10 ori de la 50000 de telefoane anul trecut, eu am contestat cifra de 500000 de telefoane cu Android la care ajungem in 2011 estimata de Sorin.

Estimarea mea era mai mica, la 400000, deoarece eu consideram cota Samsung pe piata de smartphone vandute local mult mai mare decat cea luata in calcul de Sorin Manea 🙂 . Dupa ce am discutat mai in amanunt inclin sa-i dau dreptate (eu extrapolez cifrele din alte surse decat cele folosite de Samsung).

Samsung este si la noi numarul 1 pe piata de smartphone (a ajuns liderul pietei globale la vanzarile din ultimul trimestru) in principal datorita modelelor Galaxy S (care a depasit din vara pragul de 100000 de unitati vandute) si Galaxy SII (care se apropie de acest prag).

Modelele care folosesc sistemul de operare proprietar bada incep si ele sa se vanda tot mai bine, in timp ce vanzarile telefoanelor Samsung cu Windows Mobile sunt inca mici. Tot joi seara, Sorin ne-a prezentat noul Samsung Galaxy Note, un hibrid intre telefon si tableta (ecran de telefon mult mai mare si revenirea la stylus cu S Pen).

Asteptarile pentru piata locala sunt optimiste, acest model fiind pariul Samsung cu piata globala de a impune un astfel de produs unic. Pentru un review despre Samsung Galaxy Note vorbiti cu Costin 😉

Daca 2011 este fara indoiala anul Android in Romania, cota de piata a acestui sistem de operare crescand spectaculos de la 2,5% la 20% in totalul telefoanelor smartphone din piata, 2012 ar putea fi anul smartphone in Romania, ponderea acestora in totalul telefoanelor cred ca va creste spre 14-15% din totalul celor existente (ponderea smartphone in vanzarile curente este deja mult mai mare).


Dan Virtopeanu | Antreprenor Profil LinkedIn | Twitter | Blog personal

View Comments