Posted By Vali Petcu

Onlineul românesc e o colecţie de laşi. Sau de afacerişti prudenţi.


Încep să obosesc să tot trag semnale de alarmă şi ele să fie ignorate şi cred că ar trebui să îmi găsesc ocupaţii mai interesante şi mai aducătoare de bani. Dar mă agasează să văd cum se plâng oamenii din online că nu pot face bani, ca sunt unii care fac spam şi fură. “Unii”. Cine mai exact, nu se ştie. Sunt pe acolo pe undeva, prin aer sau pe fibra optică.

Onlineul românesc e plin de laşi plângăcioşi, care se dau cu fundul de pământ că …bla bla…dar nu au curajul sa arate cu degetul, să acuze, să demaşte, să acţioneze.

Ultima demascare din partea unui om de online a avut loc in februarie 2009, când Dragoş Mănac, pe acea vremea angajat la Hotnews.ro, a pus degetul pe spamul jegos practicat de Realitatea.net. Ce s-a întâmplat? După ce au stat o noapte şi au şters tot, Dragoş Stanca, atunci conducător al destinelor Realitatea.net, a negat tot. Înainte de asta, în august 2008 Anne Matea de la Imedia acuza Internetcorp de spam nesimţit. Răspunsul lui Mihai Seceleanu de la Internetcorp a fost hilar: softul făcea spam singur. Înainte de asta, Cristi Dimitriu de la Mediafax acuza în martie 2007 Hotnews.ro de furt, răspunsul venind in octombrie 2008 de la Cristi Pantazi şi conţinând doze mari de amnezie: plătim pentru ştiri.

Totul se rezolvă simplu: se neagă, se şterge, se minte şi se merge mai departe. Nimeni nu vrea să rezolve în nici un fel problema. Se chibiţează un pic pe tema asta, se întoarce problema pe toate părţile şi se bagă gunoiul sub preş. După care se plânge iar pe aceeaşi temă.

Vplay.ro sau PeTeava.ro există de ani buni de zile şi fac bani din conţinut care nu le aparţine. Nimeni nu e interesat să rezolve problema, dar toţi se plâng că nu fac bani din cauza lor. ROL.ro există de ani buni, cu tone de conţinut furat. Nimeni nu a ridicat vreodată măcar o sprânceană. Hotnews.ro şi Ziare.com au ajuns la sute de mii de vizitatori pe zi pe spinarea ziarelor falimentare. Au ajuns, culmea, să fie citaţi de către ăia pe care îi fură.

Într-un fel şi-o merită. E imoral să îi permiţi fraierului să îşi păstreze banii.


Vali Petcu | Editor refresh.ro Profil LinkedIn | Twitter | Blog

View Comments