Posted By Costin

Marius Ghenea despre ACTA


Unul dintre cele mai line si la obiect articole despre ACTA il gasiti pe ziare.com, in interviul acordat publicatiei de catre Marius Ghenea, presedintele PCfun.ro & FIT Distribution.

Cu 2 idei va retin atentia.

– ACTA va genera cel putin doua riscuri sau probleme majore: pe de o parte, posibilitatile de abuz si de violare a confidentialitatii comunicarii Internet si, pe de alta parte, costuri si probleme majore pentru afacerile pe Internet, care vor trebui sa implementeze metode de a pastra si preda autoritatilor informatiile solicitate, aceste metode pot fi foarte costisitoare si pot sa creeze obstacole in calea desfasurarii normale a afacerilor

Cred ca ACTA a pornit de la o nevoie reala de reglementare la nivel global in acest domeniu, dar este posibil ca documentul in sine sa fi fost influentat de diverse grupuri de lobby ale unor industrii masive la nivel mondial, care sunt afectate de problematica pirateriei si a contrafacerilor (industria farmaceutica, industria produselor de lux, industria software, industria filmului, etc.)

De partea cealalata, la AIMR, de exemplu, fericirea este maxima.

Conţinutul ACTA este rezultatul negocierilor purtate timp de cinci ani (2006-2011) de către 37 de state şi Uniunea Europeană, acestea reprezentând în total peste 50% din economia mondială, în vederea identificării şi aplicării de actiuni menite să îmbunătăţească cadrul legal internaţional de luptă împotriva contrafacerii şi pirateriei.

În data de 26.01.2012, ACTA a fost semnat de 22 de state membre UE, inclusiv România, consecutiv semnării actului de către state din afara UE (Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Statele Unite ale Americii) în octombrie 2011.

CE FACE ACTA:
– oferă creatorilor europeni şi companiilor exportatoare de orice dimensiune posibilitatea de a-şi promova produsele fără teama ca ar putea fi contrafăcute sau piratate pe scară largă;
– încurajează firmele să îşi asume riscuri şi să atragă investiţii pentru dezvoltarea de noi produse şi servicii;
– contribuie la protejarea sănătăţii şi siguranţei consumatorilor europeni;
– ajută la protejarea creatorilor şi inventatorilor europeni;
– contribuie la crearea şi păstrarea locurilor de muncă a milioane de europeni
– impulsionează redresarea economică, competitivitatea şi creşterea economiei europene;
– aduce beneficii semnificative pentru cetăţenii europeni în afara cadrului internaţional existent;
– încurajează comerţul internaţional, dezvoltarea şi aplicarea legii;
– promovează inovaţia, creativitatea, dezvoltarea tehnologică şi investiţiile.

Am sa fiu rautacios, insa ultima oara cand am auzit de vreo reglementare care a si fost pusa in aplicare, apropo de drepturile de autor, ne-a pus in fata faptului de a inregistra clipuri video in camere antifonate.

Incercati sa faceti un clip cu voi, cu familia etc, la mare. Daca pe fundal se aude o melodie cunoscuta (international) in boxele vreunei terase, Youtube.com va bloca clipul, insa, daca nu ma insel, ACTA iti asigura un loc la Jilava.

Note de subsol:
1. Marius Ghenea – presedinte PCfun.ro & FIT Distribution. Blog

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments