Posted By Costin

Televiziune prin cablu, de la sîrma la card


La cativa ani dupa revolutia din ’98, odata cu explozia de retele de televiziune prin cablu (in Buzau, de exemplu aparusera 3 astfel de companii), receptia semnalului TV se facea printr-un “dipol”. Bine, putin exagerat spus, prin dipol intelegand o sarma mai groasa, din cupru, de exemplu, pe care te chinuiai sa o potrivesti pe peretele apartamentului in dreptul cablului coaxial ce trecea prin casa scarii.

De un capat al acestei bucle de curpru, se lega un cablu coaxial pe care-l introduceai (mufat, ofc) in TV. Daca nici romanul nu e inventiv (ca sa nu spun bun la a gasi modalitati de a pirata orice)… 🙂

Imi aduc aminte ca se prindeau aproximativ 8-9 canale, in ideea in care posturile TV, mai putin TVR (exȘ Tele7 ABC, Canal 38 etc), se difuzau cu o zi intarziere, fiind “aduse” in acelasi vagon cu presa scrisa, inregistrate pe casete VHS. Exact. Si pe mine ma bufneste rasul acum, insa in perioada aia ni se parea o adevarata revolutie tehnologica.

20 de ani mai tarziu, UPC lanseaza Digital Card, un produs ce are la baza tehnologia CI+ si ofera avantajele televiziunii digitale, ca alternativa pentru mediabox. Urmarind firul istoriei de mai sus, in mare, eu vorbesc de aceeasi companie al carui abonat am fost in toata aceasta perioada, de pe vremea cand se numea Storm TV, urmand Astral, iar acum, UPC.

In urma cu aproape 2 saptamani, in prezenta catorva bloggeri pe zona de tehnologie, Catalin Buliga, CTO UPC Romania, a facut o scurta demonstratie a Digital Cardului. Toata intalnirea a durat aproape 1 ora, discutandu-se diferite aspecte tehnice, via Radu, ori comerciale, via Victor, instalarea cardului durand, practic, nici 5 minute :-).

Pentru cei ce nu au avut monitoarele pe refresh.ro in perioada aceea, va semnalez faptul ca Digital Card-ul si tehnologia CI+ te ajuta sa ai televiziune digitala (alternativa, dupa cum spuneam mai sus, la mediabox), ci un simplu card (vezi imaginea de mai jos), noua generatie de televizoare fiind pregatita pentru o asemenea interventie uber-simpla.

Produsul este disponibil in doua variante de pret, insa si integrat in diferite pachete de servicii UPC. Prima varianta de Digital Card are un pret de 5 lei / luna (fara TVA), tarif ce include un canal HD, TVR HD (cel mai profesionist canal HD la ora actuala din Romania). Varianta ce include 13 canale HD (dintre care unul 3D) este disponibila la un pret de 15 lei / luna, fara TVA.

Mai mult decat atat, pana pe 15 mai, abonatii UPC cu UPC Digital Plus si UPC Suprem Plus HD 3D primesc un voucher de 300 de lei si, respectiv, 400 de lei, la achizitionarea unui televizor Samsung pana in data de 30 mai. Voucherul se cumuleaza oricarei alte oferte Samsung din magazine, iar parteneri in aceasta campanie sunt Domo, Altex, Media Galaxy, Flanco, eMag si Samsung Plaza.

Mai multe detalii pe ciplus.upc.ro. de asemenea, va recomand si scenariile de la Radu.

upc ci+


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments