Posted By Costin

Adevarul taie din salarii. Cat inseamna 30% din salariul de redactor-sef?


9 iunie 2012

El Pais publica un articol cu un titlu in fata caruia orice babuta din Romania ar face palmele caus in jurul gurii si ar suspina: “Saracul…”. “De la jurnalist la ospatar” este acesta si se refera la povestea lui Laurentiu Ciocazanu, fost director editorial la Adevarul Holding, care, aparent catranit pe mizeriile din presa, si-a luat lumea in cap si si-a deschis un restaurant in Valencia in care munceste pe branci.

Sarind insa peste sforaitura din titlu, ca tuturor acelora care care au citit preluarea de pe PdM, textul scris cu rosu mi-a atras atentia.

Salariul lui “nu era mai mic de 12.000 de euro pe lună”.

12 iunie 2012

PdM publica un articol din care tragem doua concluzii.

Prima este ca Adevarul are oaresce probleme si taie din salarii, o varianta mai populista a unui departament de HR decat aceea de a-i chema (doar pe unii) pentru a-i da afara. Pana la urma nici oamenii aia nu cred ca n-au aflat ca printul e pe duca, insa asta este alta discutie, la fel ca aceea ca zilele acestea si-au luat banii pe luna mai.

A doua e ca nici sefii nu au fost iertati, drept urmare Grigore Cartianu (redactor sef) si Sabin Orcan (prim redactor-sef) si-au taiat aproximativ 30% din leafa. Iarasi o miscare populista. Nu sufera doar editorul de web care primeste, oricum, nu mai mult de 350-400 de euro in cel mai bun caz, ci si sefii.

Nu-s carcotas pe subiect, cu atat mai putin ma pasioneaza sa judec vreo decizie de business a Adevarului, insa nu pot sa nu ma intreb: 30% din CAT? Caci daca e din 10.000, cu 3000 diferenta pe luna angajezi o armata de oameni la site. Lejer 6. Si din 5000 salariu unui sef, tot faci bani de 3 editori.

PS. Ma gandesc ca aceste calcule le-a facut si Dinu Patriciu. Prin 2009 declara ca va “investi din greu in online”, probabil si pentru ca printul asta pare destul de scump, domnule. Scump.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments