Posted By Costin

Care au fost cele mai viralizate stiri din social media romaneasca in perioada 9-15 iulie 2012?


Articolele publicate pe refresh.ro ce prezinta topul saptamanal al celor mai viralizate stiri in social media sunt realizate in colaborare cu ZeList, cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca (vezi aici detalii).

Viral

Politic/Social
Articolul care a avut cel mai mare impact in social media saptamana trecuta abordeaza subiectul miscarilor politice care au avut loc in Romania in ultima perioada prin raportare la conceptul de “manelism”. Articolul este redactat de catre Dilemaveche.ro si a inregistrat 1.220 de share-uri, 295 de comentarii, 2.087 de like-uri, 15 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 86 368.

Pozitia a doua este ocupata de o stire apartinand website-ului Protv.ro, in care este prezentat videoclipul “Eu bacul nu-l iau”, o parodie a melodiei lui Connect R, “Vara nu dorm”. Inregistrarea a avut peste 100 000 de vizionari pe YouTube si s-a bucurat de un grad ridicat de viralizare in social media, avand 1 072 de share-uri, 199 de comentarii, 1 947 de like-uri si 1 trackback pe Twitter. Scorul total al acestui articol este de 77 062.

Pe locul trei se situeaza un articol in care sunt descrise problemele premierului Victor Ponta in ceea ce priveste pregatirea sa universitara. Adevarul.ro mentioneaza faptul ca acesta a mai inventat inca un master in CV-ul sau. Articolul a inregistrat 360 de share-uri, 408 comentarii, 572 like-uri, 16 Twitter trackback-uri si un scor total de 62 693.

Economie
Din categoria stirilor economice, cel mai mare impact l-a avut articolul cu subiect politic redactat de Econtext.ro, in care este prezentat bilantul celor doua luni de guvernare a USL. Articolul a fost distribuit de 504 ori pe Facebook, a avut 27 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 42 788.

Locul doi este ocupat de un articol apartinand Zf.ro, care anunta plecarea companiei de asigurari Eureko din Romania, aceasta fiind determinata de pierderile de 30 de milioane de euro pe care le-au inregistrat in opt ani de zile. Articolul a fost distribuit de aproximativ 14 ori mai putin decat stirea de pe locul 1 din aceasta categorie. Astfel, articolul a avut 34 de share-uri, 1 comentariu, 16 like-uri, 8 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 35 441.

Pe locul trei se situeaza un articol redactat de Econtext.ro, care prezinta cat valoreaza fiecare judet din Romania in functie de Produsul Intern Brut. Stirea a fost distribuita de 525 de ori pe Facebook, a avut 14 like-uri, 1 Twitter trackback si un scor total de 26 159.

Comparativ cu domeniul politic/social, stirile din domeniul economic au avut un grad de viralizare mai redus. Spre exmplu, primul articol din top trei stiri politice/sociale a fost avut un numar de share-uri de aproape 2 ori mai mare decat prima stire din topul articolelor economice, desi ambele au abordat teme politice.

Tehnologie/IT
In topul celor mai viralizate stiri din aceasta categorie se afla articolul redactat de Yoda.ro, ce are ca subiect posibila realizare a telefonului “Facebook Phone” de catre Zuckerberg, acesta aflandu-se in directa competitie cu iPhone-ul. Articolul a inregistrat 14 share-uri pe Facebook, 24 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 40 428. (detalii despre aceasta stire in Ce fumeaza editorii yoda.ro?)

A doua stire din top apartine website-ului Go4it si abordeaza tema verificarii discutiilor de pe chat-ul Facebook, in vederea reclmarii catre politie a utilizatorilor care folosesc cuvinte si fraze ce semnaleaza posibile probleme. Articolul a inregistrat 76 de share-uri pe Facebook, 15 comentarii, 54 de like-uri, 4 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 12 742.

Pe locul trei se claseaza un articol redactat de Chip.ro in care sunt prezentati castigatorii romani ai competitiei IT Challenge: Alexandru Petru Ticla si echipa Complex. Stirea a avut 28 share-uri, 3 like-uri, 5 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 8 702.

Sport
Din categoria stirilor sport, cel mai preluat articol in social media in decursul saptamanii trecute este articolul Sport.ro in care este prezentata o inregistrare cu doi pescari care reusesc sa prinda cu undita lor un rechin. Articolul a avut un grad ridicat de viralizare in social media, avand 197 de share-uri, 13 comentarii, 592 like-uri. Stirea a avut un scor total de 18 836.

Accidentul de circulatie din Gura Viitoarei, surprins de o camera de supraveghere, reprezinta subiectul articolului ce ocupa pozitia cu numarul doi in cadrul topului din aceasta categorie. Stirea apartine publicatiei Prosport.ro si a inregistrat 224 de share-uri pe Facebook, 1 comentariu, 130 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 17 117.

Pe locul trei se situeaza o stire a publicatiei Gsp.ro, care mentioneaza o posibila plecare a lui Gigi Becali din tara, in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va fi suspendat in urma referendumului. Stirea a generat 8 share-uri, 4 comentarii, 3 like-uri. De asemenea, stirea a fost preluata de trei ori pe Twitter si a inregistrat un scor total de 12 814.

Umor
Primul loc al topului umoristic este ocupat de un articol Catavencii.ro legat de situatia elevilor care au picat examenul de Bacalaureat de anul acesta. Stirea a fost puternic viralizata in mediul online, fiind preluata de 2 681 de ori pe Facebook si avand 73 de comentarii, 1 556 de like-uri, 28 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 157 627.

Pe locul doi se situeaza un articol semnat de Kamikazeonline.ro in care este satirizata situatia politica actuala si declaratiile pe care cele doua tabere ale puterii le dau, aducandu-si jigniri reciproce. Stirea a inregistrat 1 217 share-uri pe Facebook, 620 de comentarii, 2 208 like-uri, 31 Twitter Trackback-uri si un scor total de 96 345.

Ultima stire din top apartine website-ului Timesnewroman.ro si este legat tot de contextul politic actual. Stirea a avut 803 share-uri pe Facebook, 5 comentarii, 322 like-uri, 19 Twitter trackback-uri si un scor total de 50 306.

Tabloid/monden
In cadrul categoriei tabloid/monden, prima stire din top 3 articole prezinta o inregistrare cu o fetita care recita 98 de strofe din Eminescu. Articolul apartine Cancan.ro si a generat 533 de share-uri pe Facebook, 14 comentarii, 359 de like-uri si un scor total de 29 461.

Pe locul doi se afla stire apartinand tot publicatiei Cancan.ro in care este mentionata noua melodie a participantului la “Romanii au talent”, Krem. Articolul a inregistrat 53 de share-uri, 67 de comentarii, 423 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 11 685.

Cancan.ro apare si pe locul trei cu o stire legata de scandalul dintre Oana Zavoreanu si partenerul ei de viata. Articolul a generat 62 de share-uri, 90 de comentarii, 159 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si a avut un scor total de 10 410.

Bloguri
Cel mai viralizat post de pe blog este reprezentat de ultimul episod Robotzi, apartinand Creativemonkeyz.com. Postul a fost puternic viralizat in social media avand un numar 912 share-uri pe Facebook, 148 de comentarii, 3 012 de like-uri, 2 Twitter Trackback-uri si un scor total de 70 153.

Locul doi este ocupat de un post scris de Stelian Tanase pe blogul sau, ce are ca subiect situatia politica actuala. Acest articol a inregistrat 1 221 de preluari pe Facebook, 108 comentarii, 329 like-uri, 1 Twitter Trackback si un scor total de 59 523.

Pe pozitia trei se gaseste un articol scris pe blogul capitalismpepaine.wordpress.com, care face referire la consecintele externe ale actiunilor politice realizate de Victor Ponta si USL in ultima perioada. Postul a avut 928 share-uri pe Facebook, 286 comentarii, 768 like-uri, 7 Twitter trackback-uri si un scor total de 59 171.

Metodologie
Topurile sunt realizate in functie de scorul total oferit fiecarui articol, iar in cadrul determinarii acestora au fost luate in considerare numarul de share-uri, comentarii, like-uri, numarul de Twitter trackback-uri, blog trackback-uric precum si numarul de Twitter followeri ai emitentilor.

Zelist Monitor, dezvoltat si implementat de catre TreeWorks, reprezinta cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca, ce umrareste peste 63.000 de bloguri, peste 50.000 de conturi de Twitter si 1200 de surse online media, peste 2.000 grupuri publice Facebook, peste 15.000 de pagini publice Facebook si cele mai importante forumuri din online-ul romanesc.

Platforma ZeList Monitor pune la dispozitie informatii cantitative si calitative despre cum se reflecta campaniile de PR in social media din Romania, statistici descriptive, rapoarte despre concurenta, alerte in timp real cu privire la ultimele posturi-twittere, precum si o evaluare a impactului acestora in functie de vizibilitatea sursei.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments