Posted By Costin

Intr-un mediu in care “CLICK AICI” face legea, dilemaveche.ro este prima in topul celor mai viralizate stiri in media sociale!


Articolele publicate de catre refresh.ro despre topul saptamanal al celor mai viralizate stiri in social media sunt redactate de catre ZeList, cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca (vezi aici detalii).

Viral

Politic/Social

Articolul care a avut cel mai mare impact in social media saptamana trecuta este legat de miscarile politice care au avut loc in Romania in ultima saptamana si este redactat de catre Dilemaveche.ro, avand 2 202 de share-uri, 973 de like-uri, 16 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 118 308.

Pozitia a doua este ocupata de un articol apartinand Stiridecluj.ro, in care este anuntata disparitia clujeanului Balogh Zalan in timpul unei calatorii intre Italia si Ungaria. Stirea a fost puternic viralizata, inregistrand 1 804 share-uri si 3 trackback-uri pe Twitter. Scorul total al acestui articol este de 78 613.

Pe locul trei se situeaza un articol care prezinta raspunsul oferit al unui elev atunci cand a fost intrebat de pregatirea realizata pentru examenul de Bacalaureat. Stirea a fost redactata de Stirileprotv.ro si a inregistrat 1 314 de share-uri, 874 de like-uri, 8 Twitter trackback-uri si un scor total de 77 470.

Chiar daca articolele nu au fost comentate, acestea au avut un numar ridicat de share-uri si like-uri in cadrul retelei de socializare Facebook, lucru ce a determinat in cea mai mare proportie scorul ridicat al acestora.

Economie

Din categoria stirilor economice, cel mai mare impact l-a avut articolul redactat de website-ul Zf.ro, in care este prezentata alegerea premierului Victor Ponta de a fi consiliat de generalul american Wesley Clark in probleme de securitate si economie. Articolul a fost distribuit de 407 ori pe Facebook, a avut 3 like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 28 766.

Locul doi este ocupat tot de un articol apartinand Zf.ro, care abordeaza din nou o tema politica, si anume: situatia politica actuala determinata de actiunile USL. Stirea a inregistrat un numar de share-uri de aproape 9 ori mai mic decat primul articol din top in cadrul sectiunii economie. Astfel, stirea a fost distribuita de 45 de ori pe Facebook, a avut 87 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 28 409.

Finalizarea primei autostrazi din Bulgaria reprezinta subiectul articolului ce ocupa locul trei in topul stirilor din aceasta categorie. Stirea a fost redactata de Capital.ro si a fost distribuita o data pe Facebook, a avut 1 comentariu, 3 like-uri, 2 tracback-uri pe Twitter. Scorul total al acestui articol a fost 25 346.

Comparativ cu domeniul politic/social, stirile din domeniul economic au avut un grad de viralizare mai redus. Spre exmplu, primul articol din top trei stiri politice/sociale a fost avut un numar de share-uri de aproape 4 ori mai mare decat prima stire din topul articolelor economice, desi ambele au abordat teme politice.

Tehnologie/IT

In topul celor mai viralizate stiri din aceasta categorie se afla articolul redactat de Yoda.ro, ce are ca subiect votul Parlamentului European impotriva acordului ACTA. Articolul a inregistrat 170 de share-uri pe Facebook, 22 de like-uri, 1 trackback pe Twitter si un scor total de 9 615.

A doua stire din top apartine website-ului Go4it si abordeaza aceeasi tema privind respingerea ACTA de catre Parlamentului European. Fata de stirea redactata de Yoda.ro, articolul prezent a avut de aproape patru ori mai putine share-uri pe Facebook. Astfel, stirea a inregistrat 41 de share-uri, 4 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 8 448.

Pe locul trei se claseaza tot o stire legata de respingerea ACTA, de data aceasta apartinand Chip.ro. Aceasta a avut 14 share-uri, 4 like-uri, 4 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 7 572.

Chiar daca toate cele trei articole au avut acelasi subiect, acestea au avut grade de viralizare diferite, numarul de share-uri si like-uri fiind unul dintre criteriile care au favorizat aceasta diferentiere.

Sport

Din categoria stirilor sport, cel mai preluat articol in social media in decursul saptamanii trecute este articolul Gsp.ro in care este dezbatut gestul portalului Casillas de a cere arbitrului sa fluiere finalul partidei cu Italia. Articolul a inregistrat 36 de share-uri, 3 comentarii, 54 de like-uri, 5 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 10 415.

Accidentul kaiacistului Iustin Porcarasu reprezinta subiectul articolului ce ocupa pozitia cu numarul doi in cadrul topului din aceasta categorie. Stirea apartine publicatiei Prosport.ro si a inregistrat 36 de share-uri pe Facebook, 47 de comentarii, 5 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 9 946.

Pe locul trei apare din nou o stire a publicatiei Gsp.ro, de aceasta data cu un articol legat de pretul biletelor la Supercupa dintre CFR si Dinamo. Stirea a generat 27 de share-uri, 31 de comentarii, 55 de like-uri. De asemenea, stirea a fost preluata o data pe Twitter si a inregistrat un scor total de 8 939.

Umor

Topul celor mai viralizate articole in social media din categoria umor este format din stiri redactate de publicatia Timesnewroman.ro si Kamikazeonline.ro. Toate cele trei articole fac referire la contextul politic actual determinat de actiunile USL.

Primul loc al topului umoristic este ocupat de un articol Timesnewroman.ro, despre sinuciderea lui Crin Antonescu, care a fost preluat de 946 de ori, a avut 403 like-uri pe Facebook, 18 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 71 452.

Pe locul doi se situeaza tot un articol semnat de Timesnewroman.ro in care este satirizata suspendarea presedintelui Traian Basescu. Stirea a inregistrat 432 share-uri pe Facebook, 279 like-uri, 13 Twitter Trackback-uri si un scor total de 41 858.

Ultima stire din top apartine website-ului Kamikazeonline.ro. Articolul a fost puternic viralizat in social media, avand de aproape doua ori mai multe share-uri decat stirea de pe locul doi a acestei categorii, inregistrand 825 share-uri, 257 like-uri, 8 Twitter trackback-uri si un scor total de 39 572.

Tabloid/monden

In cadrul categoriei tabloid/monden, prima stire din top 3 articole prezinta recitalul sustinut de Florin Salam in cadul emisiunii Cancan TV. Articolul apartine Cancan.ro si a generat 179 de share-uri, 86 de like-uri, 3 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 12 774.

Pe locul doi se afla tot stire apartinand publicatiei Libertatea.ro in care este detaliata situatia vranceanului Ion Benim, un satean care munceste in gospodaria sa chiar daca nu are nici maini, nici picioare. Articolul a inregistrat 106 share-uri, 5 comentarii, 80 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 10 149.

Libertatea.ro apare si pe locul trei cu o stire legata de faptul ca protestul anti-Basescu, care a avut loc saptamana trecuta, a fost organizat prin mituirea persoanelor participante la protest. Articolul a generat 95 de share-uri, 39 de like-uri, 6 trackback-uri pe Twitter si a avut un scor total de 9 956.

Bloguri

Cel mai viralizat post de pe blog este reprezentat de articolul semnat Dobro.ro, in care este prezentat un concurs cu o tableta Eboda. Postul a fost puternic viralizat in social media, acesta inregistrand 2 314 share-uri, 88 de like-uri, 14 Twitter Trackback-uri si un scor total de 102 712.

Locul doi este ocupat de un post scris de Nicusor Dan pe blogul voxpublica.realitatea.net, in care propune un protest in Piata Universitatii impotriva abuzurilor USL. Acest articol a inregistrat 1088 de preluari, 258 de like-uri, 13 Twitter Trackback-uri si un scor total de 65 601.

Pe pozitia trei se gaseste un articol preluat de pe site-ul Dilemaveche.ro in care sunt prezentata situatia politica actuala. Postul a avut 1018 share-uri, 467 like-uri, 16 Twitter trackback-uri si un scor total de 59 543.

Metodologie

Topurile sunt realizate in functie de scorul total oferit fiecarui articol, iar in cadrul determinarii acestora au fost luate in considerare numarul de share-uri, comentarii, like-uri, numarul de Twitter trackback-uri, blog trackback-uric precum si numarul de Twitter followeri ai emitentilor.

Zelist Monitor, dezvoltat si implementat de catre TreeWorks, reprezinta cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca, ce umrareste peste 63.000 de bloguri, peste 50.000 de conturi de Twitter si 1200 de surse online media, peste 2.000 grupuri publice Facebook, peste 15.000 de pagini publice Facebook si cele mai importante forumuri din online-ul romanesc.

Platforma ZeList Monitor pune la dispozitie informatii cantitative si calitative despre cum se reflecta campaniile de PR in social media din Romania, statistici descriptive, rapoarte despre concurenta, alerte in timp real cu privire la ultimele posturi-twittere, precum si o evaluare a impactului acestora in functie de vizibilitatea sursei.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments