Lansări
Posted By Costin

Topul celor mai viralizate stiri in social media din perioada 16-22 iulie


Ca fapt, apropo de eterna batalie intre gsp.ro si sport.ro, am observat ca in topul stirilor din sport de saptamana trecuta sport.ro ocupa locul 3 cu o stire care nu are nicio treaba cu sportul, iar gsp.ro primele doua locuri cu stiri din sport / fotbal.

Articolele publicate pe refresh.ro ce prezinta topul saptamanal al celor mai viralizate stiri in social media sunt realizate in colaborare cu ZeList, cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca (vezi aici detalii).

Viral

Politic/Social
Articolul cu cel mai mare impact in social media in perioada 16-22 iulie prezinta elevii romani care au ocupat primul loc in Europa la Olimpiada Internationala de Matematica. Stirea a fost redactata de catre Hotnews.ro si inregistreaza 1 016 share-uri, 414 comentarii, 3 712 like-uri, 23 de trackback-uri pe Twitter si un scor total de 96 524.

Pozitia a doua este ocupata de un articol redactat de Romanialibera.ro, in care este dezbatuta acuzatia adusa premierului Victor Ponta conform careia teza de doctorat a acestuia nu respecta regulile de citare, fiind un plagiat. Stirea a fost puternic viralizata, inregistrand 494 share-uri, 532 comentarii, 726 like-uri pe Facebook si 10 trackback-uri pe Twitter. Scorul total al acestui articol este de 47 809.

Si in articolul de pe locul trei este abordata situatia tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, in stire fiind prezentata decizia Consiliului National de Etica cu privire la natura lucrarii, si anume: daca aceasta este sau nu un plagiat. Articolul apartine Antena3.ro si a inregistrat 260 de share-uri, 629 de comentarii, 916 like-uri, 3 Twitter trackback-uri si un scor total de 40 415.

Economie
Din categoria stirilor economice, cel mai mare impact l-a avut articolul redactat de website-ul Capital.ro, in care este mentionat faptul ca Patriarhia Romana a avut un profit mai mare decat decat McDonald’s. Articolul a fost distribuit de 557 de ori pe Facebook, a avut 590 de comentarii, 736 like-uri, 14 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 57 150.

Locul doi este ocupat de un articol apartinand Econtext.ro, care a prezentat topul celor mai bogate judete din Romania in functie de PIB-ul pe cap de locuitor. Stirea a fost distribuita de 486 de ori pe Facebook, a avut 7 comentarii, 50 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 24 991.

Pe locul trei se situeaza tot un articol semnat Econtext.ro. Acesta atrage atentie asupra un fapt alarmant: Romania ocupa locul patru in Europa dupa numarul persoanelor care sunt ucise. Articolul a fost distribuit de 494 de ori pe Facebook, a avut 4 comentarii si 31 de like-uri. Scorul total al acestui articol a fost 24 957.

Tehnologie/IT
In topul celor mai viralizate stiri din aceasta categorie se afla articolul redactat de Yoda.ro, in care este prezentata demonstratia unui artist care, pornind de la zero, a construit imaginea extrem de realista a unei femei. Articolul a fost preluat de 73 de ori pe Facebook, a inregistrat 16 comentarii, 70 de like-uri si un scor total de 4 956.

A doua stire din top apartine website-ului Connect.ro si mentioneaza lansarea unei noi game de hard-disk-uri Toshiba. Hard-disk-urile Enterprise dispun de o viteza de rotatie de 10.500 RPM. Articolul a avut 4 share-uri, 3 comentarii, 8 like-uri, 3 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 4 237.

Pe locul trei se claseaza tot o stire legata de o lansare, de aceasta data fiind vorba despre lansarea unei noi serii a jocului Halo. Pachetul Halo 4 contine o consola Xbox 360 Limited Edition. Articolul redactat de Connect.ro a fost distribuit de 4 ori pe Facebook, a avut 6 like-uri, 3 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 4 110.

Sport
Din categoria stirilor sport, cel mai preluat articol in social media in decursul saptamanii trecute este articolul Gsp.ro, in care este dezbatut meciul dintre Vaslui si Fenerbahce din Istanbul. Articolul a inregistrat 266 de share-uri, 74 de comentarii, 78 de like-uri, 1 trackback pe Twitter si un scor total de 19 009.

Anuntul realizat de Mircea Sandu, in care comunica faptul ca Universitatea Craiova va fi reinscrisa in liga a 2-a, reprezinta subiectul articolului ce ocupa pozitia cu numarul doi in cadrul topului din aceasta categorie. Stirea apartine tot publicatiei Gsp.ro si a fost preluata de 69 de ori pe Facebook, a inregistrat 68 de comentarii, 317 like-uri, 1 trackback pe Twitter si un scor total de 12 517.

Pe locul trei apare un articol al publicatiei Sport.ro, in care este prezentat cazul unui barbat care isi suna tatal la intrebarea de 1.000.000$ in timpul concursului “Vrei sa fii milionar” din USA, dar nu il intreaba raspunsul corect. Stirea a generat 64 de share-uri, 14 de comentarii, 309 de like-uri si a inregistrat un scor total de 10 804.

Umor
Topul celor mai viralizate articole in social media din categoria umor este format din stiri redactate de publicatia Timesnewroman.ro si Catavencii.ro.

Primul loc al topului umoristic este ocupat de un articol Timesnewroman.ro, in care este abordat in mod ironic gradul de inteligenta al romanilor. Stirea a fost preluata de 1 078 de ori, a avut 538 de comentarii, 3 450 de like-uri pe Facebook, 11 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 96 042.

Pe locul doi se situeaza tot un articol semnat de Timesnewroman.ro, in care este satirizata suspendarea presedintelui Traian Basescu si conditiile in care se va desfasura referendumul. Stirea a inregistrat 1 041 de share-uri pe Facebook, 1 414 de comentarii, 886 like-uri, 8 Twitter trackback-uri si un scor total de 90 932.

Ultima stire din top apartine website-ului Catavencii.ro si face referire la activitatea presedintelui Traian Basescu. Articolul a inregistrat 602 share-uri, 111 comentarii, 290 de like-uri, 3 Twitter trackback-uri si un scor total de 45 244.

Tabloid/monden
In cadrul categoriei tabloid/monden, prima stire din top 3 cele mai viralizate articole social media prezinta noua piesa Parazitii. Articolul apartine Cancan.ro si a generat 98 de share-uri, 55 de comenarii, 172 de like-uri, 2 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 10 731.

Pe locul doi se afla o stire apartinand publicatiei Libertatea.ro in care sunt descrise imaginile realizate de fotograful Steve Skinner, imagini care par ireale datorita culorii pe care marea o are atunci cand densitatea microorganismelor din fitoplancton creste si determina, astfel, o schimbare a culorii apei.
Articolul a fost distribuit de 71 de ori pe Facebook, a avut 1 comentariu, 142 de like-uri, 1 Twitter trackback si un scor total de 7 859.

Libertatea.ro apare pe locul trei, cu o stire legata de numarul de imatriculare pe care un roman care traieste in New York il are la masina. Articolul a generat 70 de share-uri, 11 comentarii, 112 like-uri si a avut un scor total de 7 608.

Bloguri
Cel mai viralizat post de pe blog este reprezentat de ultimul episod Robotzi, apartinand Creativemonkeyz.com. Postul a fost puternic viralizat in social media, avand un numar de 1 077 share-uri pe Facebook, 167 de comentarii, 3 334 de like-uri, 3 Twitter trackback-uri si un scor total de 79 503.

Locul doi este ocupat de un post scris de Victor Ciutacu referitor la situatia referendumului, mai exact concedierea angajatilor care nu voteaza cu Traian Basescu.. Acest articol a inregistrat 797 de preluari, 94 de comentarii, 176 de like-uri, 7 Twitter trackback-uri si un scor total de 46 170.

Pe pozitia trei se situeaza postul lui Adi Hadean de pe blogul sau, in care anunta ca va alerga cu torta olimpica. Articolul a fost distribuit de 97 de ori pe Facebook, a avut 29 de comentarii, 460 de like-uri, 42 Twitter trackback-uri si un scor total de 40 522.

Metodologie
Topurile sunt realizate in functie de scorul total oferit fiecarui articol, iar in cadrul determinarii acestora au fost luate in considerare numarul de share-uri, comentarii, like-uri, numarul de Twitter trackback-uri, blog trackback-uric precum si numarul de Twitter followeri ai emitentilor.

Zelist Monitor, dezvoltat si implementat de catre TreeWorks, reprezinta cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca, ce umrareste peste 63.000 de bloguri, peste 50.000 de conturi de Twitter si 1200 de surse online media, peste 2.000 grupuri publice Facebook, peste 15.000 de pagini publice Facebook si cele mai importante forumuri din online-ul romanesc.

Platforma ZeList Monitor pune la dispozitie informatii cantitative si calitative despre cum se reflecta campaniile de PR in social media din Romania, statistici descriptive, rapoarte despre concurenta, alerte in timp real cu privire la ultimele posturi-twittere, precum si o evaluare a impactului acestora in functie de vizibilitatea sursei.


Costin are 40 de ani și creează conținut din 2004. A gândit digital la Thinkdigital pentru 3 ani, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit) și Bakers Digital Communication (Managing Director), însă a dezvoltat și 2 jocuri MMORPG web based, cu unul dintre ele câştigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments