Posted By Costin

Topul celor mai viralizate stiri in social media din perioada 23-29 iulie 2012


Articolele publicate pe refresh.ro ce prezinta topul saptamanal al celor mai viralizate stiri in social media sunt realizate in colaborare cu ZeList, cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca (vezi aici detalii).

Viral

Politic/Social
Cel mai viralizat articol in social media din Romania in perioada 23-29 iulie este redat in forma unei scrisori destinate Ministrului Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Scrisoarea a fost redactata de Andrei Plesu pe website-ul Dilemaveche.ro si prezinta cateva dintre neregulile care au loc in sistemul politic in momentul actual. Articolul inregistreaza 1 951 de share-uri, 465 de comentarii, 3 527 de like-uri, 24 de trackback-uri pe Twitter si un scor total de 133 758.

Pozitia a doua este ocupata tot de un articol cu subiect politic. Stirea este redactata de Gandul.info si in cadrul acesteia este dezbatuta situatia politica actuala, facandu-se referire la pozitia presedintelui suspendat, Traian Basescu, in raport cu referendumul care va decide daca acesta ramane sau nu in functia detinuta. Articolul a inregistrat 2 145 de share-uri, 900 de like-uri pe Facebook si 19 trackback-uri pe Twitter. Scorul total al acestui articol este de 107 789.

Si in articolul de pe locul trei este abordata situatia referendumului, de aceasta data fiind prezentate declaratiile inregistrate a 14 primari USL. Acestia detaliaza modalitatile prin care vor incerca sa faciliteze validarea referendumului, in cazul in care prezenta la vot nu va depasi procentul de 50%. Articolul apartine Gandul.info si a inregistrat 1 455 de share-uri, 154 de like-uri, 21 Twitter trackback-uri si un scor total de 72 323.

Articolele cu subiect politic au fost puternic viralizate in social media in descursul saptamanii trecute, acestea avand cele mai multe preluari, like-uri, comentarii in cadrul platformelor sociale.

Economie
Din categoria stirilor economice, cel mai mare impact l-a avut un articol cu subiect politic. In stire este redata harta prezentei la referendum. Articolul apartine website-ului Econtext.ro si a fost distribuit de 709 de ori pe Facebook, a avut 7 like-uri, 1 trackback pe Twitter si un scor total de 34 678.

Locul doi este ocupat de un articol redactat de Zf.ro, in care este prezentata situatia economica a Romaniei, cu preponderenta imprumuturile realizate de catre statul roman, facandu-se referire la nepasarea clasei politice care este mai degraba interesata de modul in care pot dobandi mai multa putere decat de modalitatile de redresare economica. Stirea a fost distribuita de 74 de ori pe Facebook, a avut 32 de like-uri, 13 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 15 687.

Pe locul trei se situeaza un articol semnat Capital.ro in care este mentionat faptul ca Romania nu mai primeste fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Transporturi. In lipsa acestor fonduri, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale opreste constructiile pentru autostrada Arad-Nadlac. Articolul a inregistrat 134 de share-uri pe Facebook si 2 like-uri. Scorul total al acestui articol a fost 14 212.

Tehnologie/IT
In topul celor mai viralizate stiri din aceasta categorie se afla articolul redactat de Yoda.ro, in care este prezentat un filmulet cu fotografii ale planetei Pamant, acestea fiind realizate la bordul Statiei Spatiale Internationale. Articolul a fost preluat de 64 de ori pe Facebook, a inregistrat 15 comentarii, 102 like-uri si un scor total de 5 648.

A doua stire din top apartine website-ului Go4it.ro si este legat de faptul ca producatorul de automobile nord-american General Motors a declarat ca cercetatorii sai studiaza posibilitatea de a utiliza tehnologia Wi-Fi Direct pentru detectarea pietonilor si biciclistilor care folosesc un smartphone ca suport pentru aceasta tehnologie, in vederea prevenirii coliziunilor. Articolul a avut 3 share-uri, 15 like-uri si un scor total de 5 633.

Pe locul trei se claseaza tot o stire redactata de Go4it.ro, de aceasta data fiind vorba despre lansarea unui nou model de mouse destinat jucatorilor pasionati de Ouroboros. Articolul a fost distribuit de 6 ori pe Facebook, a avut 9 like-uri, 1 trackback pe Twitter si un scor total de 5 538.

In perioada cuprinsa intre 23 si 29 iulie, articolele din categoria IT&C au fost mai putin viralizate in social media comparativ cu stirile ce abordeaza subiecte politice. Astfel, primul articolul din topul stirilor la categoria social/politic a avut un numar de preluari de aproximativ 30 de ori mai mare decat articolul ce ocupa prima pozitie in topul celor mai viralizate stiri la categoria tehnologie.

Sport
Din categoria stirilor sport, cel mai preluat articol in social media in decursul saptamanii trecute este articolul Sport.ro in care este prezentata imaginea unui toreador care plange in fata taurului pe care trebuia sa il omoare in fata a zeci de mii de oameni. Articolul a inregistrat 755 de share-uri, 2 073 de like-uri pe Facebook, 7 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 56 377.

Articolul care se situeaza pe pozitia a doua apartine tot website-ului Sport.ro si prezinta un film inregistrat de doi pescari care observa 9 rechini la o distanta foarte apropiata de ei. Stirea a fost preluata de 64 de ori pe Facebook, a inregistrat 405 like-uri si un scor total de 11 263.

Pe locul trei apare tot un articol al publicatiei Sport.ro, in care este redata o inregistrare cu farsa pe care un barbat i-a facut-o sotiei sale in timp ce acesta conducea. Stirea a generat 93 de share-uri, 190 de like-uri si a inregistrat un scor total de 10 668.

Umor
Topul celor mai viralizate articole in social media din categoria umor este format din stiri redactate de publicatia Timesnewroman.ro si Catavencii.ro.

Primul loc al topului umoristic este ocupat de un articol Catavencii.ro, in care este redata in mod ironic activitatea Ioanei Basescu. Stirea a fost preluata de 570 de ori, a avut 61 de like-uri pe Facebook, 5 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 30 523.

Pe locul doi se situeaza un articol semnat de Timesnewroman.ro, in care este satirizat premierul Victor Ponta. Stirea a inregistrat 372 de share-uri pe Facebook, 134 de comentarii, 938 de like-uri, 2 Twitter trackback-uri si un scor total de 28 307.

Ultima stire din top apartine tot website-ului Timesnewroman.ro si face referire la contextul politic actual, mentionand situatia fostului premier Adrian Nastase. Articolul a inregistrat 337 de share-uri, 102 comentarii, 731 de like-uri si un scor total de 23 987.

Tabloid/monden
In cadrul categoriei tabloid/monden, prima stire din top 3 cele mai viralizate articole social media este legata de referendumul care va decide daca Traian Basescu va ramane sau nu la Cotroceni. In articol este mentiont faptul ca Andi Moisescu merge la referendum chiar daca nu se afla in tara. Articolul apartine Libertatea.ro si a generat 114 share-uri, 9 like-uri si un scor total de 8 322.

Pe locul doi se afla o stire apartinand publicatiei Cancan.ro in care sunt prezentate vedetele care merg la referendum chiar daca nu sunt in tara. Articolul a fost distribuit de 113 de ori pe Facebook, a avut 1 like si un scor total de 8 211.

Libertatea.ro apare si pe locul trei cu un articol despre castigarea argintului la Jocurile Olimpice de la Londra de catre romanca Alina Dumitru. Articolul a generat 60 de share-uri, 18 like-uri, 1 Twitter trackback si a avut un scor total de 6 592.

Bloguri
Cel mai viralizat post de pe blog este reprezentat de articolul lui Stelian Tanase de pe blogul acestuia in care prezinta scrisoarea catre Uniunea Europeana, redactata in contextul politic actual. Acest articol a inregistrat 2 322 de preluari, 746 de comentarii, 1 307 like-uri, 7 Twitter trackback-uri si un scor total de 132 007.

Locul doi este ocupat de un post apartinand blogului Contributors.ro in care este preluata scrisoarea scrisa de Andrei Plesu adresata Ministrului Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Stirea a inregistrat 1 069 de preluari, 174 de comentarii, 1 494 de like-uri, 10 Twitter trackback-uri si un scor total de 74 110.

Pe pozitia trei se situeaza un articol redactat de jurnalistul Vlad Petreanu pe blogul acestuia, in care vorbeste in mod subiect despre situatia politica actuala. Postarea a generat un numar de 212 share-uri pe Facebook, 77 de like-uri, 54 Twitter trackback-uri si un scor total de 47 726 .

Metodologie
Topurile sunt realizate in functie de scorul total oferit fiecarui articol, iar in cadrul determinarii acestora au fost luate in considerare numarul de share-uri, comentarii, like-uri, numarul de Twitter trackback-uri, blog trackback-uric precum si numarul de Twitter followeri ai emitentilor.

Zelist Monitor, dezvoltat si implementat de catre TreeWorks, reprezinta cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca, ce umrareste peste 63.000 de bloguri, peste 50.000 de conturi de Twitter si 1200 de surse online media, peste 2.000 grupuri publice Facebook, peste 15.000 de pagini publice Facebook si cele mai importante forumuri din online-ul romanesc.

Platforma ZeList Monitor pune la dispozitie informatii cantitative si calitative despre cum se reflecta campaniile de PR in social media din Romania, statistici descriptive, rapoarte despre concurenta, alerte in timp real cu privire la ultimele posturi-twittere, precum si o evaluare a impactului acestora in functie de vizibilitatea sursei.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments