Posted By Costin

Nokia 808 PureView, foto si video (cu el)


808 PureView este ultimul smartphone de la Nokia, smartphone pe care compania finlandeza l-a anuntat inca din februarie si care de aproape 2 luni de zile este disponibil si pe piata din Romania la pretul de 2699 lei in trei culori: alb, negru si rosu.

nokia 808 pureview

Specificatii complete gasiti aici, un review indestulator in informatie la Radu, iar cateva fotografii destepte si din toate unghiurile facute cu telefonul pe refresh.ro: Nokia 808 PureView, specs, preț și FOTO.

Am sa punctez totusi cateva lucruri.

Camera de 40+ megapixeli este inutila, asa cum s-a discutat si in articolul + comentariile de pe refresh.ro: Smartphone: Cui ii trebuie 41 megapixeli pe un telefon mobil?. Iar comparatiile lui Radu sunt corecte, si nu ma indoiesc ca, daca se va incorda putin, Nokia va scoate un clip filmat de profesionisti si montat corect, clip care sa scoata in evidenta performantele camerei, intreprindere pe care end-user-ul nu o va executa niciodata.

Am vazut un clip, acesta, insa eu ma refer la ceva asemanator cu ceea ce a facut Nikon pentru D4, la lansare.

In ciuda faptului ca Nokia 808 PureView are 41 de megapixeli, ce vreau sa spun prin “inutil” si atacarea unei zone destinate exclusiv fotografilor este fapul ca diferentele de claritate la 100% cu orice mid D-SLR de la Nikon (am ales Nikon pentru ca le-am testat / avut pe toate) sunt vizibile cu ochiul liber.

Ca la ora actuala este cea mai buna camera foto existenta pe vreun telefon mobil de pe piata nu ar trebui sa se mai indoiasca nimeni. Din punctul meu de vedere telefoanele care au facut istorie in ceea ce priveste camera foto au fost: Nokia N95 8GB, Sony Vivaz, iPhone si Samsung Galaxy S2/3. 808 PureView inchide lista cu magna cum laude, chiar daca pentru instarg.am nu ai avea nevoie de atata amar de tehnologie :-).

Ce mi-a placut si nu mi-a placut in acelasi timp este Nokia Belle OS. Este un SO destul de simplu (Nokia a punctat intotdeauna la usability si simplitate), stabil, intelegandu-se perfect cu telefonul (doh!), se misca extraordinar, insa, in comparatie cu orice terminal mobil cu Android sau iOS, iti lasa impresia de saracacios. Si nu am facut decat sa ies din el si, ignorand celelalte desktop-uri, sa caut aplicatii simple pe care le folosesc zi e zi, precum Twitter, Facebook etc. Intrand un pic mai in detaliu, m-a pierdut definitiv.

Mai jos aveti cateva fotografii reduse la 720px (executate la rezolutie maxima) si un clip video. Fotografiile la rezolutie maxima cantaresc, in functie si de subiect, intre 7 si 10MB. Cam cat are un jpg la 36 megapixeli facut cu D800 de la Nikon :-).

Iar acum, cinstit vorbind, daca nu ai cunoaste faptul ca sunt facute cu Nokia 808 PureView, nu cumva ai intreba “Sunt facute cu telefonul?”. Corect?


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments