Posted By Costin

Topul celor mai viralizate stiri in social media din perioada 30 iulie – 5 august


Articolele publicate pe refresh.ro ce prezinta topul saptamanal al celor mai viralizate stiri in social media sunt realizate in colaborare cu ZeList, cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca. (vezi aici detalii)

Viral

Politic/Social
Cel mai viralizat articol in social media din Romania in perioada 30 iulie – 5 august prezinta reactia jurnalistilor trustului Intact, Mircea Badea si Victor Ciutacu, la declaratia campioanei Alina Dumitrescu cu privire la algerea ei de a nu vota in cadrul referendumului. Stirea a fost redactata de Adevarul.ro si a inregisstrat 1 013 share-uri, 70 de comentarii, 195 de like-uri, 19 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 60 501.

Pozitia a doua este ocupata de articolul redactat de Victor Ciutacu pe website-ul Jurnalul.ro si este legat de referendumul care a avut loc saptamana trecuta. Articolul a generat 804 share-uri, 80 de comentarii, 897 de like-uri pe Facebook si 20 trackback-uri pe Twitter. Scorul total al acestui articol este de 57 463.

In cadrul articolului de pe locul trei este abordat subiectul cardurilor de sanatate care vor fi distribuite in septembrie. Acestea nu vor avea inscriptionat cuvantul “card” ci o o forma articulata a acestuia, astfel incat sa fie evitata citirea inversa a cuvantului (“drac”). Articolul apartine Mediafax.ro si a inregistrat 135 de share-uri, 262 de comentarii, 194 de like-uri, 10 Twitter trackback-uri si un scor total de 44 375.

Economie
Din categoria stirilor economice, cel mai mare impact l-a avut un articol corelat cu situatia politica. In cadrul acestuia este prezentata opinia redactorului sef al Zf.ro, Sorin Paslaru, care declara ca preocuparea politicienilor ar trebui sa fie numarul de angajati, nu numarul de oameni care se duc la vot. Articolul apartine website-ului Zf.ro si a fost distribuit de 310 de ori pe Facebook, a avut 8 comentarii, 333 de like-uri, 33 de trackback-uri pe Twitter si un scor total de 34 188.

Locul doi este ocupat de un articol redactat de Econtext.ro in care se face referire la corectitudinea rezultatelor sondajelor realizate inaintea referendumului. Chiar daca institutele de sondare a opiniei publice afiseaza o marja de eroare de plus/minus 3%, in unele cazuri marja de eroare a fost de peste 30%. Stirea a fost distribuita de 571 de ori pe Facebook, a avut 7 like-uri pe Facebook, 1 trackback pe Twitter si un scor total de 27 951.

Pe locul trei se situeaza un articol semnat Capital.ro in care sunt prezentate cele mai frumoase sosele din Romania. Articolul a inregistrat 152 de share-uri pe Facebook, 38 de comentarii, 318 like-uri si 5 Twitter trackback-uri. Scorul total al acestui articol a fost 24 935.

Tehnologie/IT
In topul celor mai viralizate stiri din aceasta categorie se afla articolul redactat de Go4it.ro, in care este mentionat topul celor mai buni antivirusi pentru PC. Articolul a fost preluat de 38 de ori pe Facebook, a inregistrat 4 comentarii, 34 de like-uri si un scor total de 7 106.

Si a doua stire din top apartine tot publicatiei online Go4it.ro si prezinta noul iPhone 5. Articolul a generat 7 share-uri, 13 like-uri, 1 Twitter trackback si un scor total de 5 709.

Pe locul trei se claseaza tot o stire redactata de Go4it.ro, de aceasta data fiind vorba despre finalizarea Windows 8. Articolul a fost distribuit de 6 ori pe Facebook, a avut 19 like-uri si a inregistrat un scor total de 5 517.

Sport
Din categoria stirilor sport, cel mai preluat articol in social media in decursul saptamanii trecute este articolul Gsp.ro in care se face referire la gentleman’s agreement-ul dintre echipa Barcelona si organizatorii mediului cu Dinamo de pe National Arena. Acesta presupune faptul ca fotbalistii echipei Barcelona nu pot inscrise decat maxim 5 goluri in cadrul meciului. Articolul a inregistrat 122 de share-uri, 272 de comentarii, 136 de like-uri pe Facebook, 4 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 18 889.

Articolul care se situeaza pe pozitia a doua apartine tot publicatiei online Gsp.ro si este legata de castigarea primei medalii de aur pentru Romania la categoria tir de catre Alin Moldoveanu. Stirea a fost preluata de 263 de ori pe Facebook, a inregistrat 4 comentarii, 134 de like-uri, 2 Twitter trackback-uri si un scor total de 17 619.

Pe locul trei apare un articol al publicatiei online Prosport.ro in care este dezbatut conflictul determinat de decizia de arbitraj din cadrul semifinalei de spada feminin a Jocurilor Olimpice de la Londra, decizie care a condus la castigarea meciului de catre nemtoaica Britta Heidemann. Articolul a generat 161 de share-uri, 3 comentarii, 139 de like-uri, 7 trackback-uri si a inregistrat un scor total de 15 892.

Umor
Topul celor mai viralizate articole in social media din categoria umor este format din stiri redactate de publicatia Timesnewroman.ro si Catavencii.ro.

Primul loc al topului umoristic este ocupat de un articol Timesnewroman.ro, in care este ironizata situatia referendumului care a avut loc in Romania si bugetul irosit pentru organizarea acestuia. Stirea a fost preluata de 518 de ori pe Facebook, a avut 27 de comentarii, 288 de like-uri pe Facebook, 14 trackback-uri pe Twitter si un scor total de 28 595.

Pe locul doi se situeaza un articol semnat de Catavencii.ro, in care este satirizat situtia politica actuala, in special pozitia presedintelui Traian Basescu in raport cu demiterea sa din functie. Stirea a inregistrat 536 de share-uri pe Facebook, 103 like-uri, 2 Twitter trackback-uri si un scor total de 24 168.

Ultima stire din top apartine tot website-ului Timesnewroman.ro si face referire la conflictul dintre Victor Ciutacu si campioana Alina Dumitrescu. Articolul a generat 364 de share-uri, 40 de comentarii, 413 like-uri, 5 Twitter trackback-uri si un scor total de 21 484.

Tabloid/monden
In cadrul categoriei tabloid/monden, prima stire din top 3 cele mai viralizate articole social media descrie gestul realizat de campioana la sarituri, Sandra Izbasa dupa ce a luat aurul: aceasta i-a pus medalia castigata in jurul gatului andrenorului sau, Octavian Bellu. Articolul apartine Libertatea.ro si a generat 196 de share-uri, 25 de comentarii, 490 de like-uri si un scor total de 16 533.

Pe locul doi se afla o stire apartinand publicatiei Cancan.ro in care este prezentat cazul lui Ion Radulescu, un barbat care castiga peste 5 000 de euro stand in parcarea din Timisoara si avand grija de masini. Articolul a fost distribuit de 88 de ori pe Facebook, a avut 111 comentarii, 98 de like-uri, 1 Twitter trackback si un scor total de 11 052.

Libertatea.ro apare si pe locul trei cu un articol in care este mentionata decizia Curtii Constitutionale de a subordona Institutul Cultural Roman (ICR) Senatului. Articolul a generat 130 de share-uri, 24 de comentarii, 70 de like-uri, 1 Twitter trackback si a avut un scor total de 10 761.

Bloguri
Cel mai viralizat post de pe blog este reprezentat de episodul “The future is crystal” al Fredo&Pid’Jin. Postarea a inregistrat 1 699 de preluari, 837 de comentarii, 2 072 de like-uri, 9 Twitter trackback-uri si un scor total de 117 317.

Locul doi este ocupat de un post redactat de jurnalistul Vlad Petreanu pe blogul sau, in care dezbate situatia politica actuala. Articolul a generat 1 015 preluari, a avut 18 comentarii, 617 like-uri, 109 Twitter trackback-uri si un scor total de 94 197.

Pe pozitia trei se situeaza tot un articol cu subiect politic. Postarea de pe blogul lacoltulstrazii.ro detalieaza in mod subiectiv contextul politic actual. Articolul a inregistrat un numar de 1 165 de share-uri pe Facebook, 174 de comentarii, 1 220 de like-uri, 39 Twitter trackback-uri si un scor total de 72 194 .

Metodologie
Topurile sunt realizate in functie de scorul total oferit fiecarui articol, iar in cadrul determinarii acestora au fost luate in considerare numarul de share-uri, comentarii, like-uri, numarul de Twitter trackback-uri, blog trackback-uric precum si numarul de Twitter followeri ai emitentilor.

Zelist Monitor, dezvoltat si implementat de catre TreeWorks, reprezinta cea mai complexa solutie de monitorizare social media romaneasca, ce umrareste peste 63.000 de bloguri, peste 50.000 de conturi de Twitter si 1200 de surse online media, peste 2.000 grupuri publice Facebook, peste 15.000 de pagini publice Facebook si cele mai importante forumuri din online-ul romanesc.

Platforma ZeList Monitor pune la dispozitie informatii cantitative si calitative despre cum se reflecta campaniile de PR in social media din Romania, statistici descriptive, rapoarte despre concurenta, alerte in timp real cu privire la ultimele posturi-twittere, precum si o evaluare a impactului acestora in functie de vizibilitatea sursei.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments