Posted By Costin

Concurs Xerox: Tu mai tii minte cand ai scanat prima oara un document?


Later edit: Castigatorul este Vlad F. El a fost anuntat si pe pagina de Facebook Xerox Romania.

Stiati ca primul scanner s-a numit pantelegraf si era un instrument cu ajutorul caruia se puteau transfera texte si schite de mana, mecanismul functionand cu cerneala si curent electric? A fost inventat in 1855-1856 de catre fizicianul italian Giovanni Caselli (vezi Wiki), arata ca in imaginea de mai jos, iar istoria completa o puteti gasi pe ixtlabs.com.

Predecesorul scanner-ului color de azi a fost inventat insa in anul 1963 de catre electronistul german Rudolf Hell, inventatorul telefaxului, din dorinta acestuia de a introduce imaginile color intr-un sistem digital. Tehnologia a avansat atat de mult de-a lungul vremii, incat astazi avem un scanner de marimea unei sticle de vin, care poate incapea lejer într-o poseta moderna.

Cu o intarizere de neiertat pentru refresh.ro :-), primul scanner l-am avut dupa aproape 150 de ani de la aparitia pantelegrafului si la aproape 50 de ani de la inventia color a lui Hell! Mustek se numea si era destul de subtirel si trendy la vremea respectiva (se intampla in facultate, prin ’99-2000, cred). Nu mai tin minte motivul pentru care l-am cumparat, insa imi amintesc cu placere cum testam cu colegul de camera toate programele de OCR-izare pe care le gaseam online.

Ni se parea fascinant cum stia sa recunoasca literele si cifrele, cum exporta, dragul de el, documente Word cu textele respective pe care le scanam si cum cautam programe care sa poata sa faca acest lucru cu cat mai putine greseli, ori cat mai putine litere si cuvinte lipsa, in timp ce ne intristam ca nu poate face acelasi lucru si cu formulele matematice.

Well, ar fi fost interesant sa incep refresh.ro inca de pe vremea respectiva. Ce arhiva interesanta am fi avut acum, nu? 🙂

Revenind insa in prezent, la inceputul lunii septembrie va semnalam lansarea unui scanner cat o stafeta de Olimpiada, pe care Xerox il va comercializa online, incepand de saptana viitoare, pretul pornind de la $300 + TVA.

I-am facut doar un scurt unboxing si cateva fotografii, placerea de a-l pune in functiune si de a trimite primele documente direct pe telefonul mobil sau tableta apartinand unui cititor al acestui blog :-).

Ce ar trebui sa faceti?

Lasa un comentariu cu povestea primei amintiri / experiente pe care o ai cu un scanner. Cea mai cea dintre toate va fi rasplatita, luni, cu exact gadget-ul din clipul si imaginile de mai jos, datoria morala dupa castigarea premiului fiind aceea de a realiza un scurt clip video cu el in functiune, in special partea in care documentele ajung pe telefonul mobil. Castigatorul va fi anuntat si pe pagina de Facebook Xerox Romania.

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments