Posted By Costin

Antivirus: Cat de atent esti la aplicatiile pe care le instalezi pe telefonul mobil?


Stirile ProTV a publicat aseara o stire de pe TV in care se semnaleaza faptul ca telefoanele mobile pot fi virusate, existand astfel posibilitatea ca un joc pe care-l instalezi sa poata prelua controlul asupra functiilor de baza ale telefonului mobil (apelare, sms). Iar in continuare, George Buhnici vorbeste despre o aplicatie care te poate ajuta sa stochezi parole, pinuri si alte intreprinderi de acest gen.

Ideea e ca aplicatiile respective nu se instaleaza singure. Iar in majoritatea covarsitoare a cazurilor, pentru drepturile pe care aceste aplicatii le pot obtine asupra telefonului mobil suntem responsabili tot noi, utilizatorii de smartphone. Pentru exemplificare, am facut un screenshot la drepturile pe care le cedam la instalarea Fruit Ninja, un joc foarte popular atat pentru Android, cat si pentru iOS.

Ce poate sa faca aplicatia de mai sus odata instalata?
– sa cunoasca in orice moment locatia in care ma aflu
– sa-mi stearga / scrie date din / in telefon
– sa cunoasca cine ma suna, probabil si sa sune in locul meu
– are acces la retea, ceea ce inseamna ca poate transmite datele mai sus colectate

Si asta asa, scurt, fara sa ma documentez in detaliu.

Singura solutie pentru virusi, malware, ori altfel de programe rau intentionate, dupa filtrul personal in functie de care le instalam, sunt antivirusii, pentru ca, da, exista antivirusi si pentru telefoanele mobile, aplicatii despre care am mai amintit pe refresh.ro (vezi etichetele de sub titlu). Iar in acest sens va recomand trei produse pe care le puteti achizitiona si instala (in ordine alfabetica).

1. Bitdefender Mobile Security for Android – 29.95 RON / an (upgrade de la versiunea free)
2. Kaspersky Mobile Security – 46.95 RON (1 licenta / 1 an, 4 sisteme de operare)
3. Kaspersky Security for Android – 67.95 RON (2 licente / 1 an)

Cititi ce poate face fiecare in parte, testati versiunile free si, nu in ultimul rand, cumparati o licenta de antivirus pentru a va proteja telefonul mobil. Poate parea o gluma, mai ales ca un telefon mobil il aveti tot timpul asupra voastra, ori poate fi parolat in diverse forme posibile, insa rezultatele problemelor care pot sa apara in urma unui malware, ori virus, pot fi de zeci de ori mai costisitoare decat un banal antivirus de 10 euro.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments