Posted By Costin

Go back. We fucked up everything.


Go Back!

În următorii zece ani vom asista la o schimbare radicală, completă, căreia ziarele şi cărţile nu îi vor supravieţui. Când vorbeşti cu oamenii despre asta, îţi răspund: „Iubesc senzaţia pe care ţi-o dă hârtia!“. Nu sunt convins că e suficient ca să le facă să trăiască. Şi eu iubesc senzaţia pe care mi-o dă un tablou, dar nu umblu cu el în geantă pe stradă! Odată ce un obiect nu mai are o valoare utilitară, ne descotorosim de el. Relaţia dintre scris şi bani se transformă.

Nu există încă nicio cale prin care se poate stabili un preţ pentru ceea ce scriu oamenii pe internet. Dar cred că în cele din urmă se va întâmpla şi asta. Fiindcă cititorii nu vor vrea să citească gunoaie. Or, din moment ce totul e la liber, ceva va trebui să devină valoros. Din păcate, nu se va întâmpla imediat. Cei care au astăzi 20 şi 30 de ani vor trece printr-o perioadă foarte grea până când piaţa se va aşeza, o perioadă care va fi grea şi pentru editori. Ei controlează piaţa distribuţiei, iar aceasta dispare.

Will Self, scriitor (aicivia)

Cred ca discutia poate merge mult mai departe. Pana la urma tehnologia, in diferitele ei verticale, a fost cea care a schimbat fundamental omenirea, de fiecare data. Diferenta este ca acum totul se intampla din ce in ce mai repede, iar inadaptarea omului devine cea mai mare frustrare / problema.

Ca fapt, in 1996, maica-mea mi-a cumparat un calculator cu un procesor 386 dx (33Mhz), HDD de 125MB, 2MB RAM si o super placa video la vremea respectiva de 512k care imi colora un CRT de 14. A costat o avere, insa mi-a schimbat viata.

Exact 16 ani mai tarziu, despre telefonul din buzunarul meu pot sa ma laud ca are un procesor 1.4 GHz cu patru nuclee, 16GB memorie interna, 1GB RAM si un display pe care il controlez cu buricele degetelor.

Nici nu pot calcula de cate ori e mai performant fata de masinaria din primul an de facultate, insa imi dau seama ca orice as fi putut face cu aceasta, pe telefon imi ia cateva secunde. Basca faptul ca pot face de 1000 de ori mai multe lucruri.

Distributia este, de fapt, judecatorul care a dat sentinta capitala presei scrise. In ziua de astazi nu trebuie sa gestionezi companii, masini si armate de oameni organizati meticulos pentru a aduce o informatie la usa consumatorului. Azi, e de ajuns sa ai un vecin care, desi apropie majoratul, inca nu si-a terminat alfabetizarea, destul de popular pe Facebook, iar informatia ta o poate afla o tara intreaga in cateva ore.

Iar distributia, sub toate formele ei moderne, de la conexiunea la internet, terminale, pana la social media, nu numai ca se ieftineste, insa se si imbunatateste de la o luna la alta. Sa mai dureze chiar 10 ani? Pe criza asta? Ma indoiesc.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments