Posted By Costin

Studii online: O treime a Generatiei Y foloseste telefonul la toaleta, 45% in timpul meselor, 75% in pat!


Pentru ca tot se va folosi de multe ori expresia Generatia Y in articolul de mai jos, va semnalez articolul de pe Wikipedia.

Bazat pe un sondaj efectuat de InsightExpress asupra a 3600 studenti si tineri angajati cu varste intre 18 si 30 de ani si profesionisti IT, din 18 tari, raportul Cisco Connected World Technology, raport dat publicitatii vineri, analizeaza cum Generatia Y utilizeaza internetul si dispozitivele mobile pentru a se conecta cu lumea din jurul lor.

Raportul dezvaluie comportamentul si atitudinea fata de accesul si confidentialitatea fluxului enorm de date generate de smartphone-uri, senzori, camere video, monitoare si alte dispozitive conectate, 90% dintre cei care compun generatia Y chestionati la nivelul grupului de respondenti afirmand ca isi verifica e-mail-ul, mesageria, si profilurile de pe site-urile de socializare de pe smartphone, de multe ori inainte de a se ridica din pat.

Mai mult decat atat, rezultatele studiului pot fi privite si ca pe o continuare bazata pe cifre a articolului Go back. We fucked up everything., articol in care dadeam vina pe tehnologie, noua distributie in publishing, intr-o discutie despre moartea presei scrise.

Corpul uman contine 206 oase, iar pentru Generatia Y smartphone-ul ar putea fi considerat in mod plauzibil cel de-al 207-lea. Doi din cinci intervievati au declarat ca “m-as simti nelinistit, ca si cand ar lipsi o parte din mine”, daca nu si-ar putea utiliza smartphone-urile pentru a ramane conectati.

Cristian Popescu, Director General Cisco Romania

Noile tehnologii care ne inconjoara, de la notebook-uri la tablete si smartphone-uri, sunt menite a ne ajuta sa lucram si sa interactionam mai facil. Forta de munca activa de astazi este in permanenta conectata, agila si sensibila la informatia pe care o primeste de aceea conectivitatea este extrem de necesara.

Utilizarea echipamentelor mobile este apanajul unei lumi corporatiste in plina dezvoltare si schimbare, iar adaptarea la aceste realitati vine acum dintre exteriorul companiilor spre interior. Acest lucru necesita agilitate si flexibilitate ridicata din partea departamentelor care gestioneaza infrastructura IT.

Cristian Popescu, Director General Cisco Romania

Rezultatele raportului sunt disponibile pe site-ul CISCO, mai jos aveti hightlights din cadrul raportului, reprezentative pentru comportamentul Generatiei Y.

9 din 10 respondenti, dintre cei intervievati, se vor imbraca, se vor spala pe dinti si isi vor verifica smartphone-urile inainte de a se duce la scoala sau la serviciu, intr-o rutina zilnica. Cred ca aici ne incadram cu totii, cei care lucram in industria online, media, IT&C si verticale conexe. Gresesc cu ceva? 🙂

Conectati sau dependenti?

– 60% din membrii Generatiei Y (85% din femei in comparatie cu 63% din barbati) isi verifica noutatile de pe e-mail, mesaje text si site-urile de socializare, de pe smartphone, la nivel de subconstient sau in mod compulsiv;
– Peste 40% din respondenti ar trece printr-un efect de “inchistare” si s-ar simti nelinistiti, ca si cum o parte din ei ar lipsi daca nu ar putea sa-si verifice constant smartphone-urile.
– Dintre acesti utilizatori compulsivi de smartphone, 60% isi doresc sa nu se simta atat de constransi.

Unde sunt folosite cel mai des telefoanele mobile?

– Trei din patru respondenti folosesc smartphone-urile in pat;
– Peste o treime din respondenti folosesc smartphone-urile la toaleta;
– Aproape jumatate din respondentii intervievati (46%) au declarat ca trimit SMS-uri, e-mail-uri si verifica site-urile de socializare in timpul meselor alaturi de familie si prieteni;
– Chiar daca este periculos, aproape o persoana din cinci admite ca trimite SMS-uri in timp ce conduc.

Apropo de munca, pentru Generatia Y nu exista o delimitare clara intre orele de lucru si timpul personal. Acestea se amesteca si se suprapun pe parcusul zilei si noptii.

Revolutia aplicatiilor

– ~70% din membrii generatiei Y au declarat ca aplicatiile pentru dispozitivele mobile sunt importante pentru vietile lor de zi cu zi;
– Peste 50% din respondenti declara ca folosesc aplicatiile, mai ales pentru jocuri si divertisment;
– Circa unul din patru (27%) folosesc aplicatiile mobile la serviciu.
– 70% dintre membrii Generatiei Y au declarat ca folosesc mai putin de 10 aplicatii de smartphone in mod regulat;
– Doar unul din patru, 24% dintre respondenti la nivel global, au declarat ca folosesc in mod regulat intre 10 si 25 de aplicatii.

Prietenia online si prietenia in persoana?

Doua treimi dintre respondenti au recunoscut ca au petrecut cel puțin la fel de mult timp socializand online decat in persoana. Totusi exista o diferentiere in functie de sex: 38% dintre barbatii intervievati la nivel global petrec mai mult timp socializand in persoana, in comparatie cu doar 29% din femei.

Cat de mult difera identitatea din lumea reala difera fata de identitatea de pe internet?

Peste o treime din respondenti cred ca majoritatea persoanelor au identitati foarte diferite pe internet fata de viata reala. Intrebati despre ei insisi, doar 44% din respondenti au declarat ca identitatea de pe internet este la fel ca cea din lumea reala.

Vor fi laptop-urile inlocuite de smarphone-uri la locul de munca?

In multe locatii de pe glob, pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani smartphone-urile rivalizeaza cu notebook-urile ca fiind cel mai dorit echipament de lucru. Este considerat foarte versatil si extrem de compact.

– Daca ar trebui sa aleaga dar un singur dispozitiv, o treime dintre respondenti ar alege un smartphone, in timp ce doar putin peste o treime ar alege un notebook;
– Din punct de vedere al perspectivel globale asupra echipamentelor de lucru, smartphone-urile au depasit desktop-urile;
– Smarphone-urile sunt considerate a fi de doua ori mai populare decat desktop-ul si de trei ori mai populare decat tabletele;

Protejarea informatiilor companiei?

In timp ce 2 din 5 respondenti declara ca firma la care lucreaza le interzice sa foloseasca echipamentele companiei pentru activitati nonlucrative, apropape 3 din 4 (70%) spun ca nu respecta aceste politici. Doua treimi (66%) considera ca „angajatorul nu ar trebui sa monitorizeze activitatea online a angajatului – nu este treaba sa”.

Profesionistii IT stiu ca multi angajati nu respecta regulile, dar nu inteleg cat de raspandit este fenomenul: peste 50% dintre profesionisti IT cred ca angajatii lor respecta regula „nu folositi echipamentul de la birou pentru activitati non-lucrative”.

Cumparaturile online

– Noua din 10 respondenti au declarat ca fac cuparaturi pe internet;
– Aproximativ trei din cinci (58%) au declarat ca se bazeaza pe recenziile consumatorilor atunci cand doresc sa achizitioneze produse de pe internet; alti 28% consulta recenziile de pe internet ocazional;
– Aproape trei din cinci (57%) din respondenti sunt dispusi sa ofere adresa de e-mail magazinelor si site-urilor online pentru a primi notificari depre promotii. Insa sunt precauti in a oferi mai mult de atat – putini sunt dispusi sa ofere numarul de telefon, adresa de acasa sau alte date personale.

Ce continut produce Generatia Y? Unde sunt conectati?

– Aproape 90% din respondenti incarca fotografii online pentru a le partaja si stoca pe site-uri;
– 62% incarca videoclipuri pentru a le partaja si depozita pe site-uri;
– 87% din respondenti detin cont de Facebook, iar unul din 10 este tot timpul conectat la Facebook;
– 41% din respondenti actualizeaza contul de Facebook cel putin o data pe zi si peste o persoana din cinci isi actualizeaza contul de mai multe ori pe zi;
– 56% din respondenti au cont pe Twitter si 21% activeaza pe el cel putin o data pe zi;

Iata, la final, si un infografic al studiului.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments