Posted By Costin

Cunoasteti pe cineva a carui factura de telefonie mobila a fost «virusata»?


smartphones

Apropo de raportul celor de la Bitdefender (evident, m-a atras titlul), vin cu o intrebare catre voi. Cunoasteti pe cineva care s-a virusat si, astfel, i-au venit jdemilioane de lei factura la telefon? Ca eu nu. Iar la cat de misto e subiectul, primul ghinionist ar fi ajuns pe buzele Andreei Esca in secunda doi.

Si cum refresh.ro are un co-autor serios din zona mobila, iata un scurt update din partea lui Dan Virtopeanu:

Sa mai adaugam faptul ca trimiterea de SMS-uri la numere cu suprataxa se poate face doar lucrand cu un agregator agreat de operatorii de telefonie locali. Agregator care nu va risca sa puna la dispozitie un astfel de serviciu nimanui, din trei motive:

1. Clientii care sunt pagubiti au dreptul sa ceara rambursarea banilor, pe care operatorii o fac fara sa stea pe ganduri, la randul lor recuperand suma de la agregator

2. Orice serviciu cu suprataxa trebuie comunicat operatorilor, aprobat si sa respecte conditiile de furnizare. Astfel de servicii mentionate in raport nu pot fi aprobate si nu respecta conditiile de funizare, prin urmare nu prea poate fi activat, decat de un agregator care e dispus sa-si asume penalitatile contractuale. Nu prea cunosc astfel de cazuri in Romania (desi incercari au fost)

3. In cazul unui astfel de serviciu activat de un agregator fara sa anunte operatorii, numarul scurt se suspenda (iar de regula pe acel numar scurt sunt mai multe servicii, deci pierderile sunt de alta natura) si poate avea ca afect rezilierea contractului (plus penalitati, nerecuperarea banilor luati de la clienti)

Nu doar in Romania sunt astfel de conditii, si in alte tari unde este derulat studiul conditiile de activare ale unui serviciu premium SMS sunt destul de stricte. Asta nu inseamna ca nu exista intreprinzatori care se adreseaza unui agregator local cu o cerere de serviciu prin care nu spun ceea ce fac in realitate.

Iar daca agregatorul nu se oboseste sa verifice sau nu vrea sa o faca in speranta unui castig rapid, riscurile de avea un virus care trimite SMS cu suprataxa exista – ca si alte servicii tip scam. Servicii tip scam SMS premium au fost si la noi, si asa cum mentionai, cand s-au descoperit a vuit presa. De virusi operationali in acest fel, care chiar sa faca trafic SMS taxabil, nu am auzit.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments