Posted By Costin

Olympus Tough TG-1 in piscina termala a hotelului Continental Forum din Oradea


Anuntata pe 8 mai 2012, la un an distanta de Olympus Tough TG-810, o camera pe care am testat-o in vara lui 2011 pe plajele din Cipru (vezi eticheta Olympus Tough TG-810), Olympus Tough TG-1 iHS este o compacta robusta, rezistenta la pana la 12 metri sub apa, caderi de pana la 2 metri si -10 grade Celsius.Constructia este cu mult mai buna decat cea a predecesoarelor ei. Ca exemplu, fiecare deschizatura a camerei, fie ca vorbim de cea pentru mufe, ori pentru lacasul bateriei si al cardului de memorie, prezinta atat o inchidere, cat si un alt buton pentru blocarea acesteia, facand practic imposibila deschiderea accindentala a acestora.

Fata de ce am testat in 2011, TG-1 prezinta pe partea din fata o bucata de metal acoperita cu un cauciuc pe post de grip, cauciuc ce nu lasa degetul mijlociu sa alunece prea usor pe suprafata camerei si-i confera o modalitate mai buna de prindere. Nu ca ar fi neaparat o problema, fiind rezistenta la socuri, insa mai intri cu ea in apa si-ti aluneca in timpul vreunei capodopere :-).

Ca si performante foto, camera are 12.0 megapixeli, pentru a linisti marketing-ul :-), insa toata treaba o face senzorul pe care Olympus am observat ca l-a pastrat si la TG-2, anuntata anul acesta, si un obiectiv cu distanta focala de 25-100mm si cu F/2.0 – 4.9, destul de luminos pentru o compacta, ceea ce inseamna ca ar trebui sa se descurce destul de bine si in conditii de iluminare destul de proaste.

Ca si in cazul senzorului, obiectivul e acelasi ca cel de pe TG-2 (stau acum si ma intreb daca TG-2 nu e doar marketing pentru babutele care tin la un clip HD mult mai bun si un ecran mai frumusel :-)), partea misto fiind aceea ca, din cate am citit pe internet, exista si convertoare pentru el. Si ce poate fi mai frumos decat sa deschizi frumos unghiul cu acest convertor fisheye?

Olympus Tough TG-1 costa 1899 lei.

Revenind insa la performante in conditii de luminozitate precare, eu cred ca s-a descurcat. Voi ce ziceti? Luati in considerare faptul ca fotografiile sunt facute noaptea, la lumina unor becuri amplasate pe hotel, in curtea piscinei. In plus, mai adaugati si faptul ca ne aflam in piscina, intre peretii acesteia, sub apa!
Testul suprem a fost facut de trei bloggeri din Komandamentul de iarna de la Niedersill carora le multumesc pe aceasta cale, bloggeri care au dus-o de la – 5 grade cate erau afara, in cele peste 36 de grade in piscina cu apa termala a hotelului Continental Forum din Oradea.

Bloggerii, atat cameramani, insa si protagonisti ai clipului de mai jos sunt, in ordinea in care apar in film Cosmin Tudoran, Toma Nicolau si Adrian Ciubotaru. Fotografiile de mai sus sunt facute tot de ei. Aportul meu a fost in a le arunca camera foto in piscina. 🙂

Komandamentul de iarna din Niedernsill este editia a III-a a Tabarei de Fotografie pentru Bloggeri, eveniment organizat de catre Foto Union si sustinut de un grup de companii format din Neola, Hotel Kehlbachwirt, Domeniile Vînju Mare, Hotel Continental Forum Oradea, Opel si Anagrama.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments