Posted By Bogdan Mihai

Ghid practic: Cum sa-ti spionezi prietenii cu Facebook Graph Search? :-)


Urmatorul articol este scris de Bogdan Mihai, editor KanalD.ro.
LinkedIn | Facebook | Twitter

De o saptamana ma joc cu graph search, motorul de cautare lansat de Facebook pe 16 ianuarie. Cum mi se pare? Ca Siri de pe iPhone. E in engleza, e beta, imi ofera raspunsuri bune la interogari formulate intr-un limbaj natural. Ce poti face cu graph search?

Matrimoniale

“Female friends of friends who are single” si deja am o lista cu toate fetele singure cu care am cel putin un prieten comun. Daca am pretentii pot sa triez rezultatele in functie de mai multe criterii: varsta, orasul in care locuiesc, facultatea absolvita, pagini la care au dat like etc.

Identifici prieteni comuni / cunosti oameni noi

Graph search este ideal pentru situatiile in care abia ai cunoscut pe cineva sau vrei sa cunosti o persoana noua. Cautari precum “Friends of Costin Cocioaba who are my friends ” afiseaza intr-o secunda toti prietenii comuni de pe Facebook. Desigur, puteai face deja asta, insa nu cu rapiditatea pe care o ofera graph search. In plus, pot sa vad de cand a devenit cineva prieten cu Costin si ce alti prieteni comuni mai avem.

Cunosti mai bine colegii de la job

Poti cauta si afla mai multe despre colegii de la job cu care inca nu esti prieten. “Friends of friends who work at Deloitte” de exemplu este suficient pentru o lista buna de rezultate. Pentru fiecare persoana in parte poti vedea poze, clipuri video, locurile vizitate sau prietenii comuni. E bun si pentru barfe – “Friends of friends who work at Antena 3 and like Jenna Jameson”:

Descoperi lucruri noi

Daca check-in-urile erau o functie oarecum banala in Facebook pana acum, cel putin pentru mine, cu graph search utilitatea lor creste. Vreau sa mananc la un restaurant chinezesc in weekend? Scriu “Chinese restaurants in Bucharest my friends have been to” si vad ce frecventeaza prietenii mei. Eventual pot sa-i sun si sa le cer o parere, stiu din start ca am cu cine vorbi. Acelasi lucru este valabil si pentru carti, filme, muzica, jocuri etc.

Descoperi fotografii noi in functie de interesele tale

Esti pasionat de pisici? “Photos of Kittens” – si ai o lista lunga cu care sa te delectezi. Sunt sortate in functie de numarul de like-uri si comentarii primite, deci primele rezultate vor fi si cele mai relevante. Vrei sa vezi poze sau clipuri video in care apare o anumita persoana? “Photos/Videos of [nume]” si ai toate imaginile si filmuletele in care a fost taguita respectiva persoana.

Ce e misto e ca toate cautarile de genul celor de mai sus pot fi rafinate cu pana la 40 de criterii, cel putin atatea am numarat eu, deci poti ajunge la rezultate foarte amanuntite. Si, pentru zilele in care te plictisesti, exista butonul “Discover something new”. Iti prezinta rezultatele a catorva cautari random care au o legatura directa sau indirecta cu tine. Descoperi astfel chestii noi.

Cum e cu privacy-ul?
Multa lume a catalogat graph search-ul ca fiind un instrument bun de spionaj, insa el cauta doar in informatiile pe care userii au ales sa le faca publice. Nu vrei sa apari in cautari? Umbla la setarile de privacy si se rezolva. Crezi ca o anumita poza sau postare iti va afecta reputatia? Nu o mai publica!


Pasionat de gadget-uri, tehnologie, ciclism.

View Comments