Posted By Bogdan Mihai

BlackBerry Z10 cu Android


Am mai spus-o. BlackBerry Z10 are un hardware bun, dar lipsa aplicatiilor il limiteaza mult. Daca mai pui si pretul destul de mare (versiunea black, pe care am avut-o in teste, e 3299,99 Lei la eMag) pachetul nu pare tocmai atractiv, lucru deloc bun pentru o companie care incearca sa revina pe piata. Daca nu ati citit inca review-ul, va invit sa o faceti.

Cele 100.000 aplicatii din BlackBerry World dau bine la statistica. E un lucru mare ca, in doar 3 luni de la lansare, sa ajungi la o asemenea cifra, pe o piata dominata de iOS si Android. In realitate insa numele mari lipsesc cu desavarsire si nu prea ai de unde alege. Sa va spun ca nu am reusit sa gasesc nici macar un reader decent, pe gustul meu?

Noul sistem de operare are insa un emulator care permite rularea de aplicatii pentru Android. Totul suna bine pe hartie: pana iti dezvolti ecosistemul lasi o portita utilizatorilor si incerci pe cat posibil sa nu ii limitezi. In practica insa nu este totul chiar atat de roz.

Pentru cei interesati, pasii care trebuie urmati pentru a pune aplicatii de Android pe BlackBerry 10 OS sunt aici. Un numar destul de mare de kituri compatibile gasiti aici si aici.

Joaca a devenit extrem de interesanta in momentul in care am reusit sa dau de un launcher care, odata instalat, aduce intreaga interfata a Android-ului pe BlackBerry. Un neavizat s-ar fi putut pacali usor pentru ca totul arata in nota obisnuita a sistemului de operare de la Google: homescreen-ul, widget-urile, lista de aplicatii, meniurile contextuale, chiar si erorile :-).

Dupa ce am rezolvat partea de interfata am inceput sa vanez forumurile dupa aplicatii. Trebuie sa ai totusi timp, nervi si rabdare. Sunt cateva care merg, multe dintre ele insa fie nici macar nu vor sa porneasca, fie crapa in cele din urma.

Spre exemplu Google Drive, Google+, Skype, Viber sau Instagram n-au mers de nicio culoare. Google Maps e utilizabil, dar cand intri in Street View crapa. In schimb cu Flipboard, 500px, Fancy n-am avut probleme. Per total experienta nu a fost tocmai placuta.

Intr-un final m-am si prins de ce majoritatea aplicatiilor nu merg asa cum trebuie. Emulatorul ruleaza o versiune deja antica de Android, 2.3.3 Gingerbread, care are mai bine de 2 ani. Daca va mai amintiti, de aceeasi problema sufera si Nikon S800c, prima camera compacta cu Android.

BlackBerry a promis ca va face un upgrade emulatorului si va trece la 4.1 Jelly Bean, mutare care ar trebui sa mai rezolve din aceste probleme, insa nu a oferit o data exacta. Revin totusi la intrebarea din review-ul pe care l-am facut pentru Z10: de ce sa ma complic atat cand pot sa merg la sigur si sa iau direct un telefon cu Android?

Galerie foto


Pasionat de gadget-uri, tehnologie, ciclism.

View Comments